-Den skifter vi ud med en statsborgerskabsprøve, der ikke handler om fakta fra 1800-tallet, men som handler om det danske samfund i dag, udtaler folketingsmedlem og formand for integrationsudvalget Trine Bramsen, soc.dem.
Onsdag den 13. marts starter de formodentlig sidste kursister i Vollsmose, her har specialkonsulent Jette Blåstedt ledet kurserne de seneste fem år.
- Vi terper jo Danmarkshistorien. Vi starter med vikingetiden, og så går vi frem til i dag, fortæller hun.
For at blive dansk statsborger skal man i dag opfylde en række krav, blandt andet skal man have været selvforsørgende i 4½ af de seneste fem år, man skal have boet i Danmark i mindst ni år, man skal bestå en sprogprøve, og så er der altså prøven i viden om dansk kultur og historie.
Prøven består af 40 spørgsmål med tre svarmuligheder, på 45 minutter skal ansøgeren svare rigtigt på mindst 32 af dem.
Ansøgerne kan på forhånd forberede sig ved hjælp af et undervisningsmateriale, der er samlet til netop det formål på Undervisningsministeriets hjemmeside.
En af de fynboer, der har bestået prøven, er 29-årige Fatima Mohammad, der kom til Danmark fra Afghanistan. Hun blev blandt andet spurgt om, hvad den danske reformation i 1536 indebar, og hvilket land Danmark måtte afgive til Sverige efter Napoleonskrigenes afslutning i 1814.
Umiddelbart inden prøven havde Fatima Mohammad bestået en studentereksamen, så hun havde ikke svært ved at bestå prøven, men hun mener alligevel, at mange af spørgsmålene ikke giver mening.
- Man behøver ikke vide de ting, de hjælper ikke til, at man bliver integreret i det danske samfund, siger Fatima Mohammad.
Oppositionen kalder forslaget historieløst
Den nuværende indfødsretsprøve kom til under VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, og her ærgrer folketingsmedlem Alex Ahrendtsen sig over regeringens planer.
- Danmark bygger jo på en bestemt historie, nogle bestemte værdier, og det har alle godt af at lære - også indvandrerne, siger Alex Ahrendtsen.
- Det her handler om, hvordan man beviser, at man kan begå sig i det danske samfund. Gør man det ved at terpe oplysninger om Oehlenschlager, eller gør man det ved at vise at man kan begå sig i det moderne samfund, siger Trine Bramsen, soc.dem.
Men den argumentation køber Alex Ahrendtsen ikke:
- Det er skidt for indvandrerne, for de har jo også brug for at vide, hvorfor vi gør som vi gør i Danmark. Med indfødsretsprøven giver vi dem de forudsætninger.
Emnet diskuteres torsdag aften i TV 2/FYNs nye direkte debatudsendelse Debat med Buch, debatten begynder i udsendelsen 19.30 og fortsætter derefter på TV FYN. Læs mere om programmet i linket foroven til venstre.
Læs mere om Debat med Buch - Læs mere om torsdagens debat og tag selv indfødsretsprøven.