Venstre: God idé at lade atomaffald blive på Risø

Venstres miljøordfører vil have undersøgt, om Risø-affaldet bør blive over jorden i mellemlager indtil videre.

Venstre vil nu have undersøgt, om det ikke er den bedste løsning at lade det omstridte atomaffald fra den tidligere Forsøgsstation Risø blive liggende, hvor det er - på halvøen ud til Roskilde Fjord.

Det siger partiets miljøordfører, Henrik Høegh, efter en studietur til Holland sidste måned.

Her besigtigede han sammen med Folketingets Miljøudvalg et såkaldt mellemlager, hvor radioaktivt affald opbevares over jorden, indtil man finder en sikker måde at slutdeponere det på.

Og den idé kan sagtens overføres til Danmark, siger Henrik Høegh til DR Sjælland.

Han er sammen med andre folketingsmedlemmer parat til at skrotte den brede politiske aftale fra 2003 om at lægge Risø-affaldet i et lager under jorden i flere hundrede år.

- Vi har jo set i Holland, at en mellemlagerløsning kan klares hvor som helst. Det stiller spørgsmålet, om der overhovedet er grund til at flytte det her affald, siger Henrik Høegh, som dog understreger, at Venstre endnu ikke har taget endelig stilling i sagen.

Ifølge Ingeniøren.dk er tyske og polske myndigheder meget forbeholdne over de danske planer om at grave de 5000-10.000 kubikmeter atomaffald fra Risø ned.

De frabeder sig nærmest i høringssvar, at det placeres på Lolland eller Bornholm - nær deres egne grænser.

Ingen af de fem kommuner, som er i spil til at huse slutdepotet, vil have affaldet. Det er Bornholm, Lolland, Kerteminde, Struer og Skive, der alle kategorisk nægter.

Enhedslisten siger nu klart fra over for et underjordisk slutdepot, der skal graves ned, og også langt ind i regeringen er stemningen ved at skifte til et midlertidigt mellemlager.

Således også hos den radikale formand for Folketingets Miljøudvalg, Lone Loklindt.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi synes, et mellemlager lyder som en fornuftig løsning til at vinde tid til at finde den rigtige slutopbevaring. Så det er det, vi hælder til for øjeblikket, men vi har ikke taget endelig stilling endnu, siger hun til DR Sjælland.

Oversigt

    Oversigt