Forældre samler penge ind til ladcykler for at komme væk fra dårlig legeplads

I 2022 mistede Børneborgen en bålplads, og i år er en rutsjebane og tre legehuse pillet ned, fordi det blev vurderet, at de var for nedslidte.

På Børneborgens legeplads er der for tiden ni gynger, tre sandkasser, to træheste – og 105 børn. 

Den store daginstitution i Odense har hen over de senere år oplevet, hvordan dens legeplads er blevet mindre og mindre, efterhånden som de slidte legeredskaber er blevet pillet ned og fjernet.

- Det ender med bare at blive en stor have, siger Camilla Nørgaard, der er Børneborgens forældrerådsformand.

Hun fortæller, at som det ser ud nu, ryger der tre gyngestativer og en sandkasse næste år, og om to år forsvinder også de to træheste. Dermed vil de 51 vuggestuebørn og 54 børnehavebørn i institutionen have mistet stort set hele deres legeplads.

Ikke midler til at undgå reduktionen 

Børneborgen er en af mange af Odense Kommunes daginstitutioner, som har så gamle og nedslidte legepladser- og redskaber, at de allerede er blevet – eller snart bliver – pillet ned.

Fyens Stiftstidende skrev tidligere på sommeren, at en opgørelse kommunen lavede i december 2023 viste, en tredjedel af alle børnehusenes stationære legeredskaber vil være udtjent inden for to år, hvis de altså ikke sættes i stand inden.

Og det er ikke planen for hverken Børneborgens legeplads eller kommunens andre institutioner. 

Der er nemlig ikke afsat tilstrækkelige midler ”til at undgå en kraftig reduktion i antallet af nuværende redskaber,” som avisen citerede en mødedagsorden i Børn- og Ungeudvalget fra april.

Børn på Børneborgen flokkes om gyngerne.
Børn på Børneborgen flokkes om gyngerne.
Foto: Pernille Gram

Afslag

Camilla Nørgaard har haft børn i Børneborgen siden 2020. To år senere blev en populær multibane fjernet. 

Blandt forældrene var der både tømrere og gartnere, som gerne ville hjælpe med at genopbygge den. Men der skulle søges om tilladelse hos Odense Kommune, og efter et års tid kom der et afslag.

- Vi fik at vide, at vi ikke må opføre faste ting på legepladsen for egne midler. Det gør, at vi ikke må bruge vores egne ressourcer, for så skal kommunen bruge sine ressourcer på at sikkerhedsgodkende og vedligeholde, siger Camilla Nørgaard.

I 2022 mistede Børneborgen også en bålplads, og i år er en rutsjebane og tre legehuse pillet ned, fordi det blev vurderet, at de var for nedslidte. Ifølge Camilla Nørgaard havde flere af lejepladsens dele en længere levetid, end det blev vurderet. 

Penge og prioriteter

Odense Kommune vil frem mod 2030 bruge 400 millioner kroner på at bygge nye børnehuse, blev byrådspolitikerne enige om for fire år siden. Kommunen har endda inviteret odenseanske forældre til at besvare et spørgeskema om, hvordan man skaber de bedste fysiske rammer for børn.

Men samtidig står flere af de etablerede børnehuse nedslidte hen. Og det er en bekostelig affære at stable en legeplads på benene. En halv million kroner vil en ordentlig naturlegeplads koste, er Camilla Nørgaard blevet orienteret om. 

Og skal man have erstattet alle de nedslidte legepladser, vil det over de næste 10 år koste 275 millioner kroner, lød det ifølge Fyens Stiftstidende i en orientering til Børn- og Ungeudvalget.

Camilla Nørgaard mener, at den bedste løsning ville have været, hvis kommunen løbende var kommet for at vedligeholde legeredskaberne, inden de endte i en forfatning, som ikke kunne sikkerhedsgodkendes mere.

- Men det har man ikke prioriteret. Lidt af det hele skal prioriteres, men man skærer ind til benet ved dagtilbuddene, fordi forældrene jo skal arbejde, så vuggestuerne og børnehaverne skal jo nok blive fyldt op, selv når forholdene er ringe, siger Camilla Nørgaard.

Mads Thomsen har besøgt Børneborgens legeplads.
Mads Thomsen har besøgt Børneborgens legeplads.
Foto: Pernille Gram

Vækker opmærksomhed

Den socialdemokratiske byrådspolitiker Mads Thomsen er medlem af Børn- og Ungeudvalget, og han siger, at man ikke har renoveret, fordi "det værste, man kan komme i tanke om, ville være, hvis nogle børn legede i et legehus, som styrtede sammen."

- Derfor har man af omtanke lavet de her principper for, hvornår noget skal tages ned. Men det forældrene kan have en pointe om er, at måske er det princip lidt for bredt eller for centraliseret, så man måske i nogle tilfælde piller legeudstyr ned, der relativt let kunne vedligeholdes, siger Mads Thomsen. 

Han fortæller, at han har sat emnet på dagsordenen i sin egen gruppe på rådhuset, og så referer han til dagtilbudsloven:

- Hvis man vil dyrke udelivet og udepædagogikken, som der står i dagtilbudsloven, så skal man jo også have faciliteterne og rammerne til det. Så det er da noget, der vækker min opmærksomhed, siger Mads Thomsen.

Kan ikke blive ved med at kigge på blade

For at finde på noget andet end at vente på en legeplads, ingen måske får råd til, har Forældrerådet søgt om penge til nogle store ladcykler, så man kan komme ud. 

For nylig var der et forældrepar, som syntes, det hele var blevet så kedeligt, at de havde lejet en hoppeborg til Børneborgen i en dag.

Og når børnene er uden for, er der stadig træerne, buskene og hullerne, som de kan gemme sig og klatre i.

- Men man kan ikke blive ved med at gå ud og kigge på blade og vende en træstub for at konstatere, at der er bænkebidere. Jeg har den største respekt for pædagogerne i Odense Kommune, som hver dag skal opfinde en ny leg, siger Camilla Nørgaard. 

Oversigt

    Oversigt