Budgettet i Odense er klar: Rød kvartet skrev under

Odense Kommunes budget for 2018 er faldet på plads. Kunstakademiet er reddet. Kvartetten bag velfærdsprocenten fik ikke opbakning til budgettet fra byrådssalens blå blok.

Klokken 17.30 blev budgetforliget for 2018 underskrevet.

Det skete i al fordragelighed og stod i stærk kontrast til den uenighed der brød ud i lys lue 20 timer tidligere i byrådssalen.

Her blev der råbt, der blev grinet hånligt og ikke mindst rystet på hovedet, men der var ingen rysten, da forligspartierne underskrev. Og der blev heller ikke råbt og slet ikke grinet. Det var budgetforliget for alvorligt til.

Budgettets kerne drejer sig om den såkaldte velfærdsprocent, som skal styrke indsatsen for byens børn, unge og ældre:

  • 42 millioner kroner til folkeskolen - blandt andet til flere lærere for at styrke inklusionsopgaven.
  • Der kommer flere penge til tablets i skolerne.
  • Én million kroner til idrætspuljen, én million kroner til 2-til-1-puljen.
  • Der afsættes penge til at renovere Højme Svømmehal: Cirka 4,5 millioner kroner. Svømmehallen er i så dårlig tilstand, at den er lukningstruet.
  • Skattestigningen giver 84 millioner kroner, som de røde partier vil bruge til velfærd. Her af går der går 21 millioner kroner til de udkørende hjemmeplejegrupper.
  • I budgettet er der også fokus på at skabe generationsfællesskaber, hvor studerende og ældre medborgere bor side om side.
  • Cyklisternes by styrkes: Sikring af skoleveje, udbygning af nettet af cykelstier. Og etablering af nye supercykelstier.
Borgmester Peter Rahbæk Juel var lutter smil, da han skrev under på Odenses budget for 2018.
Borgmester Peter Rahbæk Juel var lutter smil, da han skrev under på Odenses budget for 2018.
Foto: Allan Spangsberg

At der blev underskrevet i ro og god orden skal nok tilskrives, at det ikke uventet alene blev Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og SF, som satte deres blæk på aftalen.

I en pressemeddelelse glæder Susanne Crawley (R) sig over, at budgettet sender flere voksne ud til børnene i dagtilbud og skoler. Og at der er penge til de fysiske rammer:

- Odenses folkeskoler trænger til et løft af de fysiske rammer med reducering af pavillioner, bedre toiletforhold, tilgængelighed og personalefaciliteter. 

- Med budget 2018 får vi taget hul på at skabe bedre fysiske rammer for børn og medarbejder i byens folkeskole, siger Susanne Crawley og peger på en forbedring af blandt andet toiletforhold og personalefaciliteter.

Kunstakademi med fremtid

Og så har der hersket usikkerhed om Odense også fremover vil have et kunstakademi. Og det har byen.

- Kunstakademiet har en fremtid, konstaterede Anders W. Berthelsen (S). Han kom dog ikke nærmere ind på, hvad det betyder.

SF: Et velfærdsbudget

Efter præsentationen af budgettet sagde Brian Dybro (SF) blandt andet:

- Det har været afgørende for SF, at vi får gjort noget ved nomeringerne i vores vuggestuer og børnehaver. Det gør vi for 18 millioner i det her budget.

- Og vi giver en stor pose penge på 42 millioner til blandt andet flere lærere i Folkeskolen, så de bedre kan løse inklusionsopgaven.

- Og vi får styrket hjemmeplejen med 21 millioner. Det her er et velfærdsbudget.

Det bekymrer til gengæld ikke Brian Dybro, at pengenene hentes via en skattestigning, som mest af alt rammer borgerne.

- Vi øremærker de penge vi hæver skatten med til bedre velfærd. Det har vi et stort behov for i Odense, fordi vi har været hårdt ramt gennem kriseårene med store besparelser, sagde Brian Dybro, og er samtidig klar til at hæve skatten yderligere.

Målet er en hel procent til velfærden, og der mangler fortsat 0,2 procentpoint før de 15 mandater i S, R, Enhedslisten og SF er i mål.

- Det er helt klart, at det er SF's ambition, at vi skal hente de sidste 0,2 procentpoint ved en skattestigning næste år, siger Brian Dybro.

De sidste 0,2 procentpoint er lig med 60 millioner skattekroner, som i så fald skal bruges på børn, unge og ældre.

 

Oversigt

    Oversigt