Frygter dagbøder fører til konkurs: Aftale kan være tæt på

Region Syddanmark og den italienske entreprenør på Nyt OUH er tæt på aftale, der skal afklare tidsplan og økonomi. Ekspert frygter italiensk konkurs på grund af dagbøder.

Fire år efter det største sygehusbyggeri i Danmark var planlagt til at stå færdigt, har ingen patienter endnu sat deres fødder i de 284.000 kvadratmeter store bygninger på grund af massive forsinkelser - og fordyrelser. 

Forsinkelser, der betyder voldsomme dagbøder til den italienske totalentreprenør og store uenigheder om, hvem der har ansvaret for den skredne tidsplan.

quote Hvis det bliver for hedt for entreprenøren, så risikerer vi, at de lægger sag an og stiller modkrav til os, så vi ikke får vores penge.

Morten Weiss-Pedersen

Men ifølge TV 2 Fyns oplysninger er regionen og den italienske entreprenør CMB/Itinera ekstremt tæt på en såkaldt forhandlingsaftale, som kommer til at fastlægge både en tidsplan og et endeligt budget for byggeriet.

Og det er et nødvendigt skridt mener studieleder og lektor i Byggeri og Anlæg, Lene Faber Ussing fra Aalborg Universitet, der har mere end 20 års erfaring fra byggebranchen.

- Hvis jeg var projektleder på det, så tror jeg ikke helt, at jeg ville kunne sove om natten. Jeg begynder at blive nervøs for, hvor længe, virksomheden kan holde til det her, siger hun med henvisning til de milliondyre dagbøder, regionen i øjeblikket udsteder til den italienske entreprenør.

Og hun er ikke den eneste, med den bekymring:

- Hvis det bliver for hedt for entreprenøren, så risikerer vi, at de lægger sag an og stiller modkrav til os, så vi ikke får vores penge. Og i værste fald erklærer de sig konkurs, frygter anden næstformand for regionsrådet, Morten Weiss-Pedersen (K).

Men så galt går det ikke, hvis man spørger den ansvarlige i regionen, Karsten Uno Pedersen (S), der er Formand for Byggeri, Indkøb og Grøn omstilling i Region Syddanmark.

Ekstraordinære møder i november

Karsten Uno Petersen vil ikke løfte sløret for, hvor langt forhandlingerne med italienerne er. 

I september stod parterne dog så langt fra hinanden, at Karsten Uno Petersen, hverken kunne oplyse tidsplan eller endelig økonomi.

En rapport havde netop sendt byggeriets økonomi i rød, hvilket betyder forøget risiko for, at budgettet skrider - altså mere end den halve milliard, det allerede er skredet.

Men nu er der altså nyt på vej.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger er forhandlingerne mellem den italienske entreprenør og Region Syddanmark nået så langt, at regionens politikere faktisk var indkaldt til en række ekstraordinære møder allerede mandag, hvor de skulle forelægges en såkaldt forhandlingsaftale.

Fredag blev møderne dog pludselig aflyst igen. I stedet er forventningen nu, at der vil blive indkaldt til ekstraordinære udvalgsmøder og regionsrådsmøde midt i november. 

Men hvordan kom det nogensinde så vidt, at politikere og eksperter frygter konkurs og et forladt sygehusbyggeri? Få overblikket her.

Den italienske entreprenør

Planerne for Nyt OUH blev igangsat i 2008, og i 2011 blev der givet endeligt tilsagn til projektet. Planen blev, at det nye supersygehus skulle stå klar i 2020 - og budgettet lød på 6,3 milliarder kroner. 

I 2017, da man sendte første del af byggeriet i udbud, havde man dog reelt kun råd til ét af de tre tilbud fra entreprenørkonsortier - og det kom fra italienske CMB/Itinera.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi håbede på et dansk selskab, da vi sendte Nyt OUH i udbud. Men fordi byggeriet er så stort, er vi jo underlagt EU's udbudsregler, som betyder, vi var nødt til at vælge efter de kriterier, der var givet. Og derfor var vi nødt til at vælge italienerne, forklarer Karsten Uno Petersen om valget. 

Fire syddanske regionspolitikere og en repræsentant fra CMB deltog i pressemødet 19. december 2017. Fra venstre: Poul-Erik Svendsen (S), 1. næstformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, Barbara Maccioni, international udviklingschef i CMB, Thies Mathiasen (DF), 2. næstformand i Region Syddanmark og Karsten Uno Petersen (S), udvalgsformand i Innovationsudvalget i Region Syddanmark.
Fire syddanske regionspolitikere og en repræsentant fra CMB deltog i pressemødet 19. december 2017. Fra venstre: Poul-Erik Svendsen (S), 1. næstformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, Barbara Maccioni, international udviklingschef i CMB, Thies Mathiasen (DF), 2. næstformand i Region Syddanmark og Karsten Uno Petersen (S), udvalgsformand i Innovationsudvalget i Region Syddanmark.
Foto: Region Syddanmark (Jens Wognsen)

De to andre bud kom faktisk fra danske entreprenører - men det billigste af de to kostede knap en halv milliard mere end det italienske tilbud. 

Var det italienske tilbud for godt til at være sandt?

- Det kan jo godt se sådan ud. De har i hvert fald ikke holdt det, de lovede, siger Lene Ussing Faber. 

- Men jeg har så også svært ved at anvise, hvad man så skulle have gjort – for der var ikke flere penge at bygge for, supplerer Per Nikolaj Bukh.

Forsinkelser og social dumping

Siden byggeriet officielt begyndte i 2019 er det blevet forsinket af seks omgange. Årsagerne har strakt sig fra coronapandemi og krig i Ukraine til inflation og udfordringer med medarbejderne på projektet. 

- Det er indlysende, at kommer man fra et andet land, som er noget andet ledelsesmæssigt, kulturmæssigt og arbejdsmæssigt, så er der nogle særlige ting ved den danske kultur, også på en arbejdsplads, forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Forskellene på de kulturer har flere gange været oppe at vende i medierne - blandt andet i forbindelse med sager om social dumping og dårlige forhold for de mange internationale medarbejdere, der har ført til strejker

- Spørgsmålet er jo, om de (CMB/Itinera, red.) reelt da de regnede det tilbud, har taget højde for, de regler, vi har i Danmark. Har de taget højde for, at vi har nogle helt andre lønninger i sydeuropa, og nogle andre arbejdsregler, siger lektor Lene Ussing Faber.

Karsten Uno Petersen forklarer, at han ikke var ukendt med kulturforskellene - men forklarer, at man forsøgte at forebygge udfordringerne.

 -  Jeg synes ikke, at man kan sige det på den måde, eksperten (Lene Ussing Faber, red.) gør. Når vi sender en opgave i udbud, så forventer vi selvfølgelig, at den der byder på opgaven kender reglerne og agter at følge dem, siger han.

Derudover afslørede Fyens Stiftstidende i 2023, at der var fundet skimmelsvamp i flere end 400 rum på sygehuset, efter en underentreprenør ikke havde lagt taget godt nok. Saneringsarbejdet herefter tog et år.

Saneringsarbejdet har taget et år ifølge Fyens Stiftstidende. Arkivfoto: TV 2 Danmark
Saneringsarbejdet har taget et år ifølge Fyens Stiftstidende. Arkivfoto: TV 2 Danmark
Foto: TV 2 Danmark

Det når ikke så vidt

Om bægeret når at løbe over for den italienske totalentreprenør, kan både eksperter, politikere og håndværkere kun gisne om. 

Ifølge anden næstformand for regionsrådet Morten Weiss-Pedersen fra Det Konservative Folkeparti, er det dog noget, der fylder i Regionsrådet.

- Det er efterhånden blevet et dystert bagtæppe, hver gang vi diskuterer Nyt OUH. Jeg tror, alvoren er ved at gå op for folk, siger Morten Weiss-Pedersen, og uddyber:

- Jeg håber selvfølgelig på en forhandlingsløsning. Men jeg ser desværre ikke nogen oplagt vej ud af den her situation, siger Morten Weiss-Pedersen.

Karsten Uno mener dog ikke, at det er ret sandsynligt at CMB/Itinera trækker stikket på det millard-dyre byggeri.

Karsten Uno Petersen (S) er ikke bekymret for, om den italienske totalentreprenør får nok at udfordringerne.
Karsten Uno Petersen (S) er ikke bekymret for, om den italienske totalentreprenør får nok at udfordringerne.
Foto: Region Syddanmark

- Jo længere vi kommer i byggeprocessen, desto mindre er deres interesse i at forlade byggeriet. Det ville være dumt af dem at trække stikket nu, hvor de kun mangler 20-25 procent af byggeriet, siger han. 

Hvad er den økonomiske konsekvens for regionen, hvis CMB/Itinera alligevel forlader projektet?

- Der skulle være en sikkerhed, så vidt jeg forstår på vores juridiske rådgivere, som betyder, at regningen vil blive sendt videre til moderselskaberne i tilfælde af konkurs. Men det er klart, at det vil forsinke og fordyre byggeriet, hvis vi pludselig skal lukke byggepladsen ned, behandle en konkurs og sende det resterende byggeri ud i et nyt udbud.

CMB/Itinera ønsker ikke at kommentere, men pressetalsmand Christian Lemvigh siger:

- Vi forhandler, og det går i den rigtige retning, og når der er en aftale, så vil vi gerne kommentere yderligere.  

Sagen om Nyt OUH udvikler sig hele tiden - og er blevet forsinket mange gange.
Sagen om Nyt OUH udvikler sig hele tiden - og er blevet forsinket mange gange.
Foto: Infogram / Melissa Kjemtrup

Oversigt

    Oversigt