Går en hel buksestørrelse ned: Annemette turnerer landet frivilligt i to uger

Hver sommer hjælper over 700 frivillige landet over til på Grøn Koncert. De elsker fællesskabet og alt det, der følger med.

Det er nok de færreste, der vil bruge deres ferie på fysisk hårdt arbejde, få timers søvn og ingen tid til familie.

Men sådan er realiteten for 27-årige Annemette Præstegaard Thulesen fra Odense.

I syv år, med undtagelse af corona-året, har hun hver sommer udskiftet sin titel som molekylær biolog på OUH med en grøn vest og en hvid arbejdshjelm for at turnere det danske land i to uger med 700 andre frivillige fra Grøn Koncert.

- Mine kollegaer på OUH kigger tit på mig som om, at jeg er sindssyg. Jeg vil bare langt hellere være frivillig end at lægge og dase den på en strand på Mallorca, siger hun med et let grin.

En unikt fællesskab

Det hele startede som en tilfældighed. 

Et afsavn til sammenholdet på hendes efterskole fik den dengang uerfarne gymnasielev til at melde sig som frivillig på Grøn Koncert. Før hun vidste af det, stod hun og langede burgere over disken med en flok tilfældige mennesker rundt omkring i Danmark.

- Jeg havde overhovedet ingen idé om, hvad jeg sprang ud i. Før jeg vidste af det, havde jeg fået en familie for resten af livet. Det er bare et helt unikt fællesskab.

Annemette Præstegaard Thulesen i gang med at tage scene ned.
Annemette Præstegaard Thulesen i gang med at tage scene ned.
Foto: Privatfoto / Annemette Thulesen

I dag har hun byttet burgerne ud med scenenedtagning. Men selvom arbejdet er hårdt, og først begynder, når gæsterne tager hjem, så løfter fællesskabet i flok.

- Vi kommer hele tiden i pressede situationer. Det er fysisk hårdt, vi får aldrig 8 timers søvn, men det er simpelthen så fedt. Når man har lyst til sætte sig ned for at tude og give op, så er der altid fem mennesker til at samle dig op.

For når de to ugers strabadser går på hæld, så har arbejdet sat sine spor.

- Jeg sover altid 24 timer i streg, når jeg kommer hjem. Jeg plejer også at være gået en buksestørrelse ned, men det er simpelthen det hele værd. Jeg går altid rundt med et tomrum længe efter, at vi har pakket sammen for sidste gang.

Frivillighed styrker selvværd

Det er ingen tilfældighed, at frivillige til festival- og koncertarrangementer ofte vender tilbage. 

En undersøgelse blandt 500 frivillige på Grøn viser, at fællesskabet blandt frivillige ikke kun nedbryder fordomme om mennesker med handicap, men også styrker de frivilliges selvværd og fællesskabsfølelse. 

Over halvdelen af dem føler sig i høj grad mere accepteret, gladere og mere selvsikre, efter de har været frivillige på Grøn Koncert, viser undersøgelsen.

- Jeg fik en kæmpe aha-oplevelse efter mit første år som frivillig. Jeg var pisse usikker på mit udseende, men jeg følte mig lynhurtig god nok, som jeg var, siger Annemette Præstegaard Thulesen.

Selvom man er frivillig, kan man stadig nyde musikken.
Selvom man er frivillig, kan man stadig nyde musikken.
Foto: Privatfoto / Annemette Thulesen

For netop folks forskelligheder er en af grundstenene til et godt samarbejde, mener den 27-årige odenseaner.

- Alle frivillige giver altid 100 procent, men vi er også indforståede med, at alles 100 procent er forskellige. Nogle kan knokle i otte timer og nogle kan knokle i to, og det er sådan, det skal være.

En fremtidig jubilar

Selvom festlighederne sætter sine spor, så har Annemette Præstegaard Thulesen ikke planer om at stoppe som frivillig lige foreløbigt.

- Der er jo både folk her, som har haft 25 og 30 års jubilæum, men jeg ved nu ikke, om jeg bliver hængende så længe, griner hun.

For nu vil hun blot nyde tjansen, og benytte det som et afbræk fra hverdagen

- Lige nu har jeg som delmål at blive 10-års jubilar i 2027, og så må jeg tage den derfra. Det er en diametral modsætning til mit normale arbejde, og det er derfor, jeg elsker det. Det føles altid som at komme hjem.

Oversigt

    Oversigt