Fagbevægelsen har i flere af landets største kommuner sikret sig politisk indflydelse ved at indgå skriftlige aftaler med S, SF og Enhedslisten om, at de efter valget blandt andet skal arbejde for sociale klausuler og imod social dumping, skriver Jyllands-Posten.
Til gengæld anbefaler LO sine medlemmer at stemme på ét af de tre partier til kommunalvalget, ligesom partierne får økonomisk støtte i valgkampen, enten direkte eller ved at LO betaler for eksempelvis valgpjecer eller lokaler til vælgermøder.
I Odense er støtten på to kroner per medlem, svarende til cirka 60.000 kroner i alt. De fordeles med 80 procent til Socialdemokraterne, 15 procent til SF og fem procent til Enhedslisten.
Der er også lavet skriftlige aftaler i Skanderborg, Randers og Aarhus.
LO-aftalerne blev første gang udbredt ved kommunalvalget i 2009, og dengang kaldte LO-formand Harald Børsting det for "tåbeligt" at kæde politisk indflydelse sammen med økonomisk støtte.
Det mener han fortsat, men han siger, at han ikke har set problematiske eksempler denne gang.
- Når jeg sidste gang var sur, så var det, fordi jeg nogle steder syntes, at det havde karakter af, at man ville købe sig til indflydelse. Den tankegang er skæv, siger han til Jyllands-Posten.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, mener, at LO skyder sig selv i foden med støtten:
- Vi ved fra vores undersøgelser, at er der noget, der kan få folk til at forlade fagbevægelsen, så er det altså, hvis man giver støtte til bestemte politiske partier, siger han til Jyllands-Posten.