Overlæge Bo Juel Kjeldsen skal se dagens patient. Anne Petersen på 89 år, der har en forkalket hjerteklap.
- Anne kommer fra Sønderborg og kommer til det her sygehus, som er et stort sygehus. Det er lidt frygtindgydende at komme her. Hun er 89 år gammel og møder mig for første gang, fortæller overlægen.
Undersøgelser viser, at Anne Petersens hjerte har en kraftig forsnævring.
- Når man er så gammel og har det, så er det en risiko at operere hende med almindelig hjerteoperation, men vi har nye metoder, hvor vi kan sætte hjerteklapper ind i hjertet, uden at bruge hjertelungemaskine, siger Bo Juel Kjeldsen.
Overlægen mener, at når Anne Petersen kan blive 89 år, så kan hun med en ny hjerteklap få flere gode år at leve i, og det skal han også forvente.
Det er nemlig en omfattende procedure, så den skal gøre gavn.
Taler om overlevelse
Efter at have talt lidt sammen opnår overlægen og Anne Petersen tillid til hinanden, og Bo Juel Kjeldsen kan begynde at tale om overlevelseschancer med sin patient.
Han fortæller Anne Petersen, at chancerne for at overleve er store. Omkring 95 procent. Han kan ikke garantere noget, men det er forventningen.
Men 89-årige Anne Petersen har overvejet sin situation. Hvis noget skulle gå galt, vil hun ikke holdes kunstigt i live.
Hun vil gerne leve længere, men hun er samtidig ikke bange for døden, pointerer hun overfor Bo Juel Kjeldsen, hvilket han noterer sig.
Selve operatioen
Dagen for Anne Petersens operation er kommet, og der er tale om milimeterpræcist arbejde, hvis det skal ende godt.
- Halvanden centimeter over det sted, hvor hendes almindelige hjerteklap sidder, afgår kranspulsårerne. Og de må ikke blive blokeret. Så får hun en stor blodprop i hjertet, og så kan hjertet ikke pumpe. Så man skal sætte klappen meget præcist indenfor de der 15 milimeter, siger Bo Juel Kjeldsen.
Annes nye hjerteklap skal indføres fra spidsen af hjertet og derefter udvides med en ballon.
- Det allervigtigste med den her type operation er i virkeligheden samarbejdet. Det er så vigtigt, siger Bo Juel Kjeldsen.
Selve operationens vigtigske øjeblik er der, hvor den kunstige hjerteklap sættes på plads.
Ifølge overlægen drejer det øjeblik sig om 20 til 30 sekunder, og der skal det bare lykkes. En højintens del af operationen, der kræver fuld koncentration af alle, der er samlet omkring operationen.
Operationen lykkes
Operationen er gået godt, og Bo Juel Kjeldsen er yderst tilfreds.
- Nu er jeg kommet i mål på en god måde, så det er sådan en yes-følelse - det her, det er gået godt. I sådan en situation må man godt rose sig selv og sige ja, det er godt, og det gør jeg også, smiler overlægen.
Tre dage efter operationen er Anne Petersen ved at være sig selv igen.
Bo Juel Kjeldsen skal tale med hende om, hvordan operationen er forløbet og hvordan hun har det. Heldigvis har Anne Petersen det godt.
- Der er altid en lille risiko for, at der kan ske uheld, men det er ikke sket. Så det er dejligt at møde en patient, der er ved sine fulde fem, og som også er glad for, at det her er overstået og som jeg kan overbringe de her nyheder.
Overlægen er overbevist om, at Anne Petersen nu får flere gode leveår.