Studerende udvikler apps til talblinde

En talblind veninde og ønsket om at opfinde noget, som ikke var lavet før, har fået tre studerende på Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense til at gå i gang med at udvikle apps, som kan gøre hverdagen lettere for talblinde og andre med store problemer med tal.

De er længst fremme med en kalender, som kan hjælpe talblinde, der mangler tidsfornemmelse, og den bliver til december afleveret som afsluttende opgave på deres studie i webudvikling.

Sideløbende arbejder de i deres nyoprettede virksomhed, Designika, med udvikling af yderligere fire apps.

- Vi startede vores arbejde med at følge en 16-årig talblind dreng i et døgn. Vi var med ham derhjemme, i skolen og på fritidsarbejde, og vi fandt hurtigt ud af, at talblinde ikke kun har problemer med tal og matematik. De har i lige så høj grad planlægningsproblemer, siger de tre studerende, Annika Mørk, Signe Kavli og Tinna Domino.

De studerendes praktiksted er CSV Sydfyn i Svendborg, som de seneste år har stået for et banebrydende udviklingsarbejde om talblindhed med økonomisk støtte fra Undervisningsministeriet, og her er man begejstret for apps'ene:

- Vi kan se et stort perspektiv i de studerendes arbejde, siger konsulent Jens storm, CSV Sydfyn og fortsætter:

- Dels får talblinde hjælpemidler i hverdagen - dels mener vi, at de nye apps også vil kunne hjælpe mange senhjerneskadede til en lettere hverdag. Senhjerneskadede har nemlig ofte problemer med hukommelse, koncentration og planlægning.

Den nye kalender-app kan både skrive og tale, alt efter brugerens ønske. Den kan vise klokken analogt og digitalt - og desuden med såvel tal som bogstaver.

Den kan vise tidsintervaller på en lagkage, så man kan se, hvor meget tid der er tilbage, for eksempel ved en skriftlig eksamen.

Den kan indstilles til flere forskellige alarmer - en til morgenvækning, en til morgenmad og en til afgang til skole eller arbejde.

Fire apps

De øvrige fire apps kan hjælpe talblinde med at planlægge henholdsvis skolearbejde, transport og oplevelser samt hjælpe, når der skal købes ind.

Transport-app'en er en specialbygget gps, hvor man vil kunne indtaste den adresse, som man skal til - og så regner applikationen selv ud, hvornår man skal gøre sig klar, og hvornår man skal gå ud af døren.

Med penge-app'en kan man scanne ind, hvor mange penge, man har, og hvor meget en ønsket vare koster.

Så regner app'en ud, om der er penge nok til at købe varen - og hvilke mønter og/eller sedler, man skal bruge.

Oplevelses-app'en kan hjælpe med at planlægge f.eks. en fødselsdag eller en begravelse, og skole-app'en hjælper med at holde styr på lektier og timer.

- De forskellige apps kan lægges ind i en almindelig smartphone, og de vil kunne kobles sammen, så alle datoer og tider automatisk ryger ind i kalenderen, siger Annika Mørk, Signe Kavli og Tinna Domino, som samarbejder med talblinde om test af applikationerne.

De studerendes hjemmeside

Oversigt

    Oversigt