John Thomsen har været ude for lidt af hvert som udsendt soldat i verdens brændpunkter. Men det er sygdom, som har været tættest på at koste ham livet.
Sidste år blev han pludselig meget syg.
- Jeg kastede blod op og blev indlagt, hu-hej vilde dyr. Det var så første gang, jeg var ved at dø, fortæller han om den livsændrende periode.
Jeg var fuldstændig slukket. En grøntsag med ble på.
I forbindelse med indlæggelsen, bliver han grundigt undersøgt og får taget forskellige blodprøver. Da svarene kommer, står det klart, at krigsveteranen lider af skrumpelever.
- Jeg kunne åbenbart ikke tåle alkohol på samme måde som de fleste. Min lever er svagere, og det sætter nogle begrænsninger. Så i halvandet år har jeg ikke rørt vin og spiritus, fortæller John Thomsen.
Hjælp patienter som John Thomsen via Et Sundere Syddanmark
Ingen erindring
Under sin indlæggelse er John nødt til at få indoperereret en TIPS i leveren for at redde ham fra en styrtblødning. Det er et metalrør, der leder blodet igennem den syge lever. Desværre øger det risikoen for leverkoma, hvor for mange giftstoffer går op og påvirker hjernen.
Leveren er et livsvigtigt organ, der fungerer som en rensningscentral, som fjerner giftstoffer fra kroppen. Når leverfunktionen svigter, er der stor risiko for, at giftstofferne går op og påvirker hjernen.
Det sker desværre også for John Thomsen. I september 2022 går han i leverkoma, og denne gang kommer indlæggelsen til at vare en måned.
Selv har han ingen erindringer om det lange ophold på sygehuset.
- Jeg kan jo ikke huske det, for jeg var fuldstændig slukket. En grøntsag med ble på. Der var jeg faktisk sikker på, at jeg skulle dø, fortæller han.
Giver dårlig livskvalitet
Cirka 14.000 danskere er diagnosticeret med skrumpelever. Hvis giftstoffer fra den ødelagte lever får lov at påvirke hjernen, kan man ende i leverkoma som John Thomsen.
Og det er her læge og ph.d.-studerende Elise Jonassons forskningsprojekt kommer ind i billedet.
Stem på din favorit
Hun forsker i leversygdomme på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Her undersøger hun, om man ved hjælp af en blodprøve kan finde et protein, der viser begyndende tegn på giftstoffer i hjernen.
- Halvdelen af dem, der har skrumpelever, har en mild form for leverkoma. Vi er bare ikke særlig gode til at finde dem, fordi vi ikke har en god undersøgelse eller en god test. Men vi har faktisk en god behandling til dem, forklarer Elise Jonasson.
Det vil betyde en stor forskel, hvis flere patienter undgår at havne i leverkoma. For selvom behandlingen ofte kan få patienterne ud af deres koma, er det er en tilstand, som er forbundet med høj dødelighed og desuden en meget skræmmende oplevelse for patienterne og de pårørende.
Har man én gang haft leverkoma, er der samtidig stor risiko for, at det kommer igen, forklarer Elise Jonasson.
- Jeg er overbevist om, at hvis vi finder de her patienter og får dem behandlet i tide, så kan vi undgå mange indlæggelser med leverkoma, siger hun.
Tabubelagt sygdom
Hun har også et andet mål med sin deltagelse i Et Sundere Syddanmark. For ifølge hende er det både forbundet med tabu og stigmatisering at lide af sygdomme i leveren.
- Vi ved, at 40 procent af dem, der har en leversygdom, ikke har fortalt det til deres nærmeste pårørende. Jeg tror, at mange stadigvæk tænker, at man kun kan få skrumpelever, fordi man drikker for meget alkohol, og det er langtfra sandheden, siger Elise Jonasson.
En anden hyppig årsag er svær overvægt.
- Så jeg håber også, at jeg kan være med til at sætte fokus på leversygdomme, sådan at det er noget, vi taler om, siger hun.
For John Thomsen handler hverdagen hjemme i Varde nu om at få det bedste ud af livet.
Han får medicin mod giftstofferne i hjernen og har endnu til gode at føle sig helt som sig selv.
- Somme tider siger jeg noget forfærdelig vrøvl. Og jeg kan selv høre det lige med det samme. Men generelt synes jeg nu stadig, at jeg er med på vognen. Jeg har sgu et godt liv, siger han.