Alvorlige PFAS-bekymringer: Opførsel af kæmpe skov skal bekæmpe forurenet drikkevand

Beplantning af store arealer skov er en del af løsningen på den akutte PFAS-forurening af drikkevandet, som Svendborg Kommune døjer med i øjeblikket.

500 hektar skov. 

Det skal være en del af løsningen på Svendborg Kommunes forurenede drikkevandsproblem. 

Ved fire drikkevandsboringer i Svendborg er der fundet forhøjede niveauer af PFAS. Stoffet  bliver kaldt for et evighedskemikalie, fordi det er lang tid om at blive nedbrudt.

Forurening bekymrer forpersonen for Teknik- og Miljøudvalget i Svendborg, Jesper Kiel (Ø). 

- Jeg synes, at det haster rigtig meget med at få forsikret vores vores drikkevand. Jeg er faktisk lidt forundret over, at regeringen har skudt det til hjørne, siger han.

En rundspørge foretaget af TV 2 viser, at 20 kommuner har fundet PFAS over grænseværdien for drikkevand i én eller flere af deres vandboringer.

Heriblandt altså Svendborg Kommune, som har fundet fire eksempler på forhøjet PFAS i drikkevandet. 

Beplantning af skov

På Holmdrupvej ikke langt fra den sydfynske by Tved, har Svendborg Kommune allerede igangsat et beplantningsprojekt for at fjerne PFAS-forureningen i kommunens drikkevand. 

I samarbejde med Naturstyrelsen vil de plante 500 hektar skov, som skal fjerne alle former for sprøjtemidler og overfladebehandlinger af PFAS-beholdige produkter i nærheden af drikkevandsboringerne. 

- Det skal være med til at sikre vores drikkevand i et meget stort område. For det er en stor del af vores drikkevand, som kommer her fra oplandet til Svendborg, siger Jesper Kiel. 

Ifølge Jesper Kiel kunne man også gøre meget mere. Et eventuelt sprøjteforbud i omegnen af drikkevandsboringerne er at foretrække, hvis det står til ham. 

-  Man skal have lavet et pesticid sprøjteforbud rundt om alle boringsområderne. Vi er i gang med at lave frivillige aftaler, men det går meget langsomt, siger Jesper Kiel.

- Jeg synes, at det går alt for langsomt. 

Jesper Kiel med plantegninger for det store areal, der fremover skal beplantes med skov for at forhindre forurenet drikkevand.
Jesper Kiel med plantegninger for det store areal, der fremover skal beplantes med skov for at forhindre forurenet drikkevand.
Foto: Ida Alstrup Klausen

En fremtidig katastrofe

PFAS-forurening er ikke noget, man skal tage let på.

Hvis man spørger Philippe Grandjean, som er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og medlem af Sundhedsstyrelsens ekspertgruppe på området, så bliver forureningen et stort problem i fremtiden, hvis man ikke gør noget akut.

- I tidens løb er der kommet mere forskning til, som siger, at de her stoffer er langt mere giftige. Den gode nyhed er, at ingen bliver akut forgiftet af det her, så vi skal i stedet tænke langt frem i tidsperspektivet, siger Philippe Grandjean.

- Det er de kommende generationer, som skal bruge det samme grundvand. Og det har vi så forurenet med persistente stoffer. Altså kemikalier, der ikke nedbrydet. Det er et varigt problem, som vi på ansvarlig måde skal tage hånd om, siger han.

Allerede i starten af året blev der fundet PFOS i søer ved Svendborg. Dengang var det græssende køer, der skulle undersøges for det giftige stof. 

Oversigt

    Oversigt