Det sendte chokbølger igennem den røde blok, da de efter mere end 50 års uafbrudt socialdemokratisk styre i 2005 måtte overlade borgmesterkontoret til Venstre-manden Lars Erik Hornemann.
Derfor var det en samlet rød blok, der op til valget i november 2009 præsenterede et fælles valgprogram med det erklærede formål at generobre magten.
Da det på valgaftenen viste sig, at der var et snævert flertal i rødt favør, tog det derfor heller ikke mange minutter, førend konstitueringsaftalen - som blev indgået i et omklædningsrum i SG-hallen - var på plads. Og det kom langt fra som en overraskelse, at Curt Sørensen var ny borgmester i Svendborg.
Men denne gang ser det langt fra så soleklart ud. Efter valget i 2009 viste det sig nemlig hurtigt, at enigheden i rød blok var skrøbelig.
Allerede ved den første lakmusprøve - budgetforhandlingerne i maj 2012 - smuldrede flertallet, da Enhedslistens Jesper Kiel ikke kunne stemme for et budget, der blandt andet bød på besparelser på ældreområdet og skolelukninger.
Siden da er luften imellem Curt Sørensen og Jesper Kiel ikke blevet mindre kølig, og nu har Jesper Kiel klart meldt ud, at han ikke kan pege på Curt Sørensen som borgmester efter valget:
- Tilliden til Curt Sørensen er væk. Hvis vi skal samarbejde med socialdemokraterne efter valget, skal vi have en frisk start, siger Jesper Kiel.
Enhedslisten har dog ingen planer om at pege på en borgerlig borgmester:
- Vi må finde et kompromis. Vi kan sagtens pege på en anden socialdemokrat, forklarer Jesper Kiel.
-Tror du, at socialdemokraterne er villige til at give sig i forhold til, hvem der er deres borgmesterkandidat?
Hvis ikke de vil, er det deres valg. Jeg kan ikke forestille mig, at socialdemokraterne vil gøre Lars Erik Hornemann til borgmester igen, hvis det eneste krav fra Enhedslisten er, at de finder en anden borgmesterkandidat på valgnatten, siger Jesper Kiel.
Partiflugt
Umiddelbart har borgmester Curt Sørensen ikke meget til overs for Enhedslistens afvisning af ham som fortsat borgmester efter valget:
- Jeg kan ikke rumme det. Det er alt for spekulativt for mig, siger Curt Sørensen om Jesper Kiels udmelding og fortsætter:
- Det er vælgerne, der afgør, hvem der vinder valget. Det er ikke Jesper Kiel, der afgør det. Det er spil for galleriet, vurderer Curt Sørensen.
Uanset hvem der spiller højt spil, er det et faktum, at det til tider har været vanskeligt at manøvrere i den opdeling af 15 røde og 14 blå mandater, der har gjort sig gældende en del af denne valgperiode. Og det er ikke kun Jesper Kiel, der har været en torn i øjet på Curt Sørensen, også Masoum Moradi (tidl. SF, nu Rad. V) og Bjarne Hansen (tidl. Soc.dem, nu Samarbejdslisten) har været med til at skubbe til magtfordelingen i byrådet.
Da Masoum Moradi meldte sig ud af SF, var det ifølge hans eget udsagn for at bringe fløjene i byrådet tættere på hinanden. Ræsonnementet var, at hvis hverken den ene eller anden fløj havde flertal, var de tvunget til at tale sammen - og det har de så gjort med mere eller mindre heldige udfald.
Håber på klart mandat
Senest har også Bjarne Hansen meldt sig ud af Socialdemokraterne i forbindelse med debatten om at indrette asylcenter i de tidligere SiD-bygninger.
Bjarne Hansen var angiveligt blevet pålagt at stemme for asylcenteret, men umiddelbart inden afstemningen i byrådet, meldte han sig ud af partiet og stemte imod - med det resultat til følge, at der ikke var flertal for at indrette asylcenter i Svendborg.
Socialdemokraten Grete Schødts erkender, at den nuværende politiske situation er uholdbar, og hun håber, at valgresultatet denne gang bliver mindre tæt:
-At nå et resultat på 15-14 er ikke godt. Det optimale er et markant flertal for enten den ene eller anden, men det tror jeg ikke på, lyder det tørt fra Grete Schødts.
Ved valget for fire år siden, var det givet, at valget stod imellem Lars Erik Hornemann, Venstre, og Curt Sørensen, Socialdemokraterne, i forhold til borgmesterposten. Men denne gang tøver flere af de mindre partier med at pege på andre end deres egne spidskandidater. Og hvis valget bliver tilnærmelsesvist ligeså tæt som sidst, kan det blive rigtig spændende, hvem der efter nytår kan sætte sig til rette i borgmesterstolen.
Alligevel mener Grete Schødts, at valget også denne gang bliver imellem Hornemann og Sørensen:
- Det er et borgmestervalg. Det er rød blok over for blå blok, ligesom på landsplan. Sådan var det også til sidste valg, og det har ikke forandret sig, fastslår Grete Schødts.
Den siddende borgmester afviser også at gå nærmere ind i spekulationer om, hvem der efter valget kan kalde sig borgmester i Svendborg:
- Det handler om at lave et politisk stykke arbejde, og så må vælgerne afgøre, hvordan det tegner sig, siger Curt Sørensen, Soc.dem.