Politiet opgav efter fire år at få fat på svindelmistænkt - efter en simpel søgning havde TV 2 manden i røret

Mistænkt undrer sig selv over, at politiet ikke kunne få fat på ham. Han er en af rekordmange svindelmistænkte, som politiet opgiver at hive i retten.

Der skal ikke mere end en hurtig Google-søgning til, før man finder hans telefonnummer. Alligevel har politiet efter mere end fire år opgivet at få kontakt til en svindelmistænkt mand, og derfor er sagen mod ham nu droppet.

Claus Larsen, direktør for entreprenørvirksomheden Hans Jørgensen og Søn i Odense, var ellers sikker på, at det ville blive en nem sag for politiet, da han fyrede og politianmeldte den nu tidligere medarbejder for bedrageri i foråret 2018.

Her havde en gennemgang af bilag og regninger ifølge Claus Larsen afsløret, hvordan den tidligere ansatte gennem flere år havde fået leveret eksempelvis cementblandere og isolering til sin egen eller venners adresser på virksomhedens regning.

Mistænkt skammer sig

Den ansatte erkendte ifølge Claus Larsen, at han havde snydt virksomheden. Og et underskrevet gældsbrev, som TV 2 har fået udleveret, viser, at manden har indvilget i at indgå en afdragsordning, så han kan tilbagebetale 371.913,81 kroner, han angiveligt har snydt sin arbejdsplads for.

Samtidig har TV 2 set mails, hvor medarbejderen har oplyst Claus Larsen om nye arbejdspladser, og hvor han skriver, at:

”Jeg er klar over konsekvensen for, hvad jeg har gjort og skammer mig og ærgrer mig meget over, at jeg kunne gøre sådan.”

- Jeg har jo en telefon

Men i oktober 2022 – mere end fire år efter anmeldelsen – fik Claus Larsen en for ham chokerende besked fra politiet: Sagen blev droppet, da den var blevet forældet, og det var ikke lykkedes politiet at få kontakt til den mistænkte.

- Vi har hele tiden vidst, hvor han har været henne. Han har ikke forsøgt at skjule sig, og vi ved, hvor han har været ansat hele vejen igennem, siger Claus Larsen.

Der skal da heller ikke mere end få klik på computeren til, før TV 2 finder et mobilnummer gennem den politianmeldte mands nuværende arbejdsgivers hjemmeside og får kontakt til ham.

Politiet siger, at du ikke har været til at komme i kontakt med?

- Det passer ikke.

Hvad vil det sige?

- Jamen, jeg tænker ikke umiddelbart, at det passer. Jeg har jo en telefon. Du har jo lige kunnet få fat i mig, siger manden, der ikke ønsker at udtale sig yderligere om sagen.

TV 2 nævner ikke mandens navn i denne artikel, da han ikke er dømt i sagen.

Flere sager droppes

Han er langtfra den eneste svindelmistænkte, som politiet opgiver at hive i retten.

Flere og flere danskere oplever ligesom Claus Larsen, at ingen bliver tiltalt og straffet, når de anmelder en sag om eksempelvis bedrageri, dokumentfalsk eller andre former for økonomisk kriminalitet.

Claus Larsen, direktør i Hans Jørgensen og Søn, er alt andet end tilfreds med, at politiet efter mere end fire år har opgivet at få kontakt til den tidligere ansatte, som Claus Larsen har anmeldt for svindel for flere hundrede tusind kroner.
Claus Larsen, direktør i Hans Jørgensen og Søn, er alt andet end tilfreds med, at politiet efter mere end fire år har opgivet at få kontakt til den tidligere ansatte, som Claus Larsen har anmeldt for svindel for flere hundrede tusind kroner.
Foto: TV 2 Vejret

I 2022 henlagde politiet 42.811 sager om økonomisk kriminalitet. Det er 63 procent flere end året før og omkring tre gange så mange som i 2020. Det viser tal fra Rigspolitiet, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening, kalder det ”dårligt nyt for retssikkerheden”, at så markant flere sager bliver droppet af politiet.

Han frygter, at de mange henlæggelser vil friste endnu flere til at begå økonomisk kriminalitet.

- Det reducerer i høj grad den forebyggende effekt, som er nødvendig, hvis man vil afskrække folk fra at begå økonomisk kriminalitet, siger han.

Kræver flere efterforskere

Politiforbundets formand, Heino Kegel, medgiver, at det ”ser åndssvagt ud”, at TV 2 på få minutter kan finde telefonnummeret på en mistænkt, som efterforskerne i Fyns Politi har opgivet at få kontakt til.

Han vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men han mener, at den store stigning i henlagte sager skyldes for få betjente.

Kilde: TV 2s aktindsigt hos Rigspolitiet
Kilde: TV 2s aktindsigt hos Rigspolitiet
Foto: TV 2/grafik

Det betyder blandt andet, at flere sager risikerer at blive henlagt, fordi de falder for forældelsesfristen.

- I bund og grund tyder det på, at når der henlægges så mange sager, og der ikke efterforskes i bund, så tyder det på, at vi er presset i bund i de opgaver, der er bundet til kollegaer. Der er for få hænder til at efterforske de her sager, siger han.

Bjørn Elmquist frygter derimod, at det ikke er nok med flere hænder hos politiet.

- Der må også være noget hos politiet nu, der ikke foregår særligt effektivt. Hvis man i en konkret sag har kunnet google mandens kontaktoplysninger frem, så er jeg ikke imponeret over niveauet af efterforskningen, siger han.

Politi kalder sag uacceptabel

Det er Fyns Politi, der har efterforsket sagen om den bedragerimistænkte medarbejder i Hans Jørgensen og Søn.

I 2022 henlagde politikredsen 1605 sager om økonomisk kriminalitet. Det er mere end dobbelt så mange som i 2021, hvor 687 sager blev henlagt.

Vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fortæller, at stigningen blandt andet skyldes, at politiet de seneste år har modtaget flere anmeldelser om økonomisk kriminalitet.

Samtidig har politiet ryddet op i bunker af ældre sager, hvoraf en del nu er blevet henlagt. Det har betydet flere afgørelser og derfor flere henlæggelser.

Men det betyder ikke, at politiet er tilfredse med, at de i rekordmange tilfælde har måttet droppe at efterforske sager til bunds.

- Vi går ikke på arbejde for at henlægge sager, men for at opklare sagerne. Men når vi arbejder med sagerne, må vi nogle gange erkende, at vi ikke kan rejse en tiltale i dem, siger han.

Han er heller ikke tilfreds med, at det ikke lykkedes at rejse tiltale i sagen mod den tidligere ansatte hos Hans Jørgensen og Søn.

- Det er uacceptabelt og dybt beklageligt. Det er frustrerende for de involverede parter, men også for os som politi, for vi er mødt på arbejde for at opklare sagerne, siger Michael Lichtenstein.

Vil ikke fortælle om efterforskning

Han afviser i interviewet med TV 2 at svare på, om politiet har forsøgt at kontakte den mistænkte i løbet af den mere end fire år lange efterforskning.

Han afviser også at svare på, hvorfor politiet ikke er lykkedes med at få fat på en mand, som TV 2 fik kontakt til gennem en simpel Google-søgning på den tidligere ansattes navn og navnet på mandens nye arbejdsplads.

- Vi kommer ikke til at kommentere nærmere på de efterforskningsskridt, der er foretaget, eller som ikke er foretaget, siger Michael Lichtenstein.

Men du afslører vel ingen politihemmeligheder ved at fortælle, om I har kontaktet ham?

- Jeg kommer ikke til at gå nærmere ind i den her konkrete sag. Jeg kan bare sige, at det ikke er godt nok, det der er sket. Det er uacceptabelt, at sagen er forældet, mens vi har haft den under behandling, siger Michael Lichtenstein.

Vicepolitiinspektøren vil heller ikke svare på, om han vurderer, at nogle af de andre 1604 henlagte sager fra Fyn ligner sagen fra Odense, hvor politiet har opgivet af få kontakt til den mistænkte, hvis telefonnummer ellers er tilgængeligt på nettet.

Han føler sig dog overbevist om, at sagerne er henlagt på et korrekt grundlag.

- Hvad der er foretaget konkret i den her sag, giver ikke anledning til nærmere overvejelser af, hvad der er foregået i 1600 andre sager, siger han.

Forventede et ærligt politi

I et opfølgende skriftligt svar oplyser Fyns Politi, at de har gjort flere forsøg på at få fat på den mistænkte i sagen.

Ifølge politiet blev manden indkaldt til en afhøring, hvor han ikke dukkede op, og derefter prøvede de at komme i kontakt med ham via hans advokat.

Derefter efterlyste politiet manden, uden at det dog sikrede, at politiet fik kontakt til manden. Politikredsen oplyser også, at man som borger ”kan være tryg ved, at henlæggelserne i politikredsen sker på et fagligt og retligt korrekt grundlag.”

Det er Claus Larsen ikke enig i. Hvis der dukker nye oplysninger op i en henlagt sag, kan sagen genoptages. Men det hjælper ikke Claus Larsen.

Hans sag er nemlig forældet, og derfor vil den tidligere medarbejder ikke kunne blive dømt i sagen, vurderer politiet. Han er alt andet end imponeret over politiets arbejde i sagen mod den bedragerimistænkte medarbejder.

- Jeg har en forventning om, at man er ærlig, når man har med politiet at gøre. Og efter fire år, der synes jeg, at de tager røven på os, og siger at de ikke kan finde manden. Det er helt til grin, siger han.

Oversigt

    Oversigt