11 tidligere modtagere af Nobels fredspris opfordrer i et brev Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at løslade de 30 Greenpeace-aktivister, der har været tilbageholdt af de russiske myndigheder siden 19. september.
De opfordrer præsidenten til at "gøre alt, hvad du kan for at sikre, at de overdrevne piraterianklager mod de 28 Greenpeace-aktivister og to freelancefotografer bliver ophævet, og at enhver anklage sker i overensstemmelse med international og russisk lovgivning."
Brevet er blandt andet underskrevet af den tidligere sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu og Østtimors tidligere præsident Jose Ramos Horta.
Aktivisterne blev tilbageholdt for en protestaktion mod risikofyldte russiske olieboringer i Arktis. De er alle blevet anklaget for pirateri, der kan give op til 15 års fængsel.
Støtteerklæringen fra fredsprismodtagerne betyder meget, siger arktisansvarlig i Greenpeace i Danmark Jon Burgwald.
- Det har en ekstremt stor symbolværdi, at de går ind og støtter retten til civil ulydighed og den her type protester. Det er en meget respektfuld måde, de gør det på, siger han til Ritzau.
Opbakningen kommer, efter at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, onsdag ringede til Putin, hvor hun udtrykte sin bekymring og opfordrede til at finde en hurtig løsning.
- Det er en anden type opbakning. Det er klart, at det på en eller anden måde øger muligheden for, at præsident Putin går ind i sagen, siger Jon Burgwald.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bliver torsdag i Metroexpress kritiseret for sin manglende indgriben i sagen af blandt andet advokaten Nicholas Symes, der er ekspert i internationale samt arktiske retsforhold.
Den kritik er Greenpeace ikke enig i.
- I den nuværende situation tror jeg, det vil være direkte kontraproduktivt at sende en officiel protestskrivelse, siger Jon Burgwald.
Fredag morgen klokken otte dansk tid skal danske Anne Mie Roer Jensen for retten i Murmansk, hvor hun får sin appelsag behandlet. Her skal retten afgøre, om hun kan løslades mod kaution.
Onsdag havde foreløbig halvdelen af de 30 aktivister alle fået afslag på at blive løsladt mod kaution.