Tristan går til håndværk i stedet for håndbold: - Her kan du lave, hvad du vil

I Langeskov har pensionerede håndværkere nok at se til. De hjælper nemlig skoleelever med at bygge projekter i træ og metal for at inspirere dem til at blive håndværkere.

Tristan Storm går ikke til håndbold. Han går til håndværk.

Det kan man nemlig i Langeskov på et værksted, som Interesseforeningen for Håndværkerfaget driver.

Og Tristan Storm, der til dagligt går i 8. klasse, er glad for muligheden for at arbejde med træ og metal.

- Jeg synes, at det er rigtig interessant. Jeg føler, at det er mere frit end for eksempel håndværk og design i skolen, hvor du bliver bedt om at lave en bestemt ting. Her går du bare ned og kan lave, hvad du vil, siger Tristan Storm.

I øjeblikket er Tristan Storm i gang med at lave en reol til sine Anders And-blade. 

Den skal laves i træ med skillevægge, så bladene kan opdeles i forskellige bunker. Og så skal den stå på et bord af metal, som er næste projekt i rækken.

Har gavn af pensionerede håndværkere

Selvom Tristan Storm efterhånden er ferm med en boremaskine, kan det hænde, at han har brug for hjælp.

Heldigvis er værkstedet fyldt med mere erfarne hænder, der er klar til at give et godt råd eller vise, hvordan man bedst høvler et fuglehus.

- Gennem et langt liv som snedker og tømrer har jeg lært en masse fifs, og dem vil jeg gerne give videre til de unge, siger Mogens Jørgensen, der er pensioneret møbelsnedker.

På værkstedet i Langeskov er det nemlig pensionerede håndværkere, der står for at hjælpe de unge. Det giver rigtig god mening, hvis man spørger formanden for Interesseforeningen for Håndværkerfaget Henning Grønbæk.

De pensionerede håndværkere er glade for at lære fra sig og give gode råd til de unge, der kommer på værkstedet.
De pensionerede håndværkere er glade for at lære fra sig og give gode råd til de unge, der kommer på værkstedet.
Foto: Jonathan Malat

- Vi ser jo ofte, at børnebørn og bedsteforældre har glæde af hinanden og på samme måde her. Så kan de unge først og fremmest få lov at prøve at lave noget med hænderne og se glæden ved at lave noget, siger Henning Grønbæk.

Henning Grønbæk, der selv har håndværkererfaring, startede foreningen for et halvt år siden, fordi han syntes, at der manglede en mulighed for, at unge kunne prøve kræfter med håndværk, så flere af dem får lyst til at vælge en håndværkeruddannelse.

Statsministeren vil have flere håndværkere

I Region Syddanmark vælger 23,6 procent af alle elever, der forlader grundskolen en erhvervsuddannelse.

På landsplan er der lidt færre, der søger en erhvervsuddannelse. Her er det hver femte elev svarende til 20 procent, der vælger en erhvervsuddannelse, når de går ud af grundskolen.

Det er dog ikke nok, hvis det står til den nye regering. I sin nytårstale søndag fremhævede statsminister Mette Frederiksen (S), at der skal mere fokus på praktisk viden i stedet for teori.

- Det er, som om vi har glemt værdien af godt håndværk. Vi skal have en skole, hvor der er plads til både det praktiske og det boglige. Erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere, lød det fra statsministeren i hendes nytårstale.

For Interesseforeningen for Håndværkerfaget er antallet af elever på erhvervsuddannelserne ikke alene årsagen til, at de stiller deres viden til rådighed, men de håber, at håndværkeraktiviteterne kan inspirere flere unge i Langeskovområdet til at vælge en håndværkeruddannelse.

- Det vigtigste er, hvis der er nogle unge mennesker, der går hjem herfra og har fået en god oplevelse med at producere noget i træ eller metal. Og går hjem og snakker med kammeraterne om det, så vi hele tiden bliver selvsupplerende her på værkstedet, siger Henning Grønbæk.

- Det er bare at gå i gang

Tristan Storm er godt i gang med sin reol til Anders And-bladssamlingen, og han har allerede mange idéer til, hvad de næste projekter skal være. 

Noget af det sjove af det sjove ved at gå til håndværk er nemlig, at man helt selv kan vælge, hvilke projekter man har lyst til at bygge. 

- Der er alle de hjælpemidler, du vil have, og så er det bare at gå i gang. Der er mange passionerede håndværkere her, og jeg er positivt overrasket over, at det er så godt, siger Tristan Storm. 

Han regner dog ikke med, at han skal være håndværker, når han bliver voksen, da han har mange andre interesser foruden håndværk. 

Udover at få flere unge til at vælge en håndværkeruddannelse, har den nye regering også planer om at afskaffe jobcentre til stor bekymring for en fynsk borgmester

Oversigt

    Oversigt