I løbet af de seneste fem år har ejere af private botilbud udbetalt 155 millioner skattekroner i udbytte til sig selv.
Det skriver Fagbladet FOA, der har gennemgået 81 private botilbud.
Blandt andet viser det sig, at de beløb, der er blevet udbetalt, svinger fra 50.000 kroner til 33 millioner kroner, og at Socialtilsynet har rejst bekymring omkring mindst 24 private bosteder, som i løbet af fem år hev mere end 80 millioner kroner ud til sine ejere.
Ejer og søn har tjent millioner
Fagbladet FOA’s afdækning kommer i kølvandet på TV 2 Fyns og Fyens Stiftstidendes egne afsløringer af økonomien bag og forholdene på de private fynske bosteder.
Eksempelvis har en aktindsigt vist, at den tidligere dørmand Morten Lohmann Lauritzen og hans søn har tjent millioner på at drive det nu tvangslukkede krisecenter TimeOut Fyn. Samtidig har de begge kørt i milliondyre luksusbiler leaset gennem krisecentret.
Af lønsedler fra TimeOut Fyn fremgik det, at Morten Lohmann Lauritzen fra januar til maj 2023 havde en skattepligtig indtægt på 572.000 kroner som direktør - svarende til 114.000 kroner om måneden i gennemsnit. Omregnet til en årsindtægt svarer det til knap 1,4 millioner kroner.
"Helt grotesk"
Også sønnen Nikki Lohmann Lauritzen tjente gode penge på farens krisecenter. Af hans lønsedler fremgik det, at han fra januar til november 2022 havde en skattepligtig indkomst på 1,27 millioner kroner. Det svarer til et månedligt beløb på over 115.000 kroner.
Dermed havde far og søn hver især en indtægt, der nærmede sig vederlaget til flere af landets ministre.
Da TV 2 Fyn viste FOAs næstformand, Thomas Enghausen, sagen om Morten Lohmann Lauritzen og hans søn, kaldte han den ”helt grotesk”.
- Det er hverken første eller sidste gang, jeg hører om sådan en sag, og det her viser præcis, hvad der er galt på området. Det virker overdrevet, at man skal have de lønninger og de biler på et krisecenter af den størrelse. Så er man altså velbetalt, sagde Thomas Enghausen.
Vil beholde pengene, hvor de skal bruges
For at beholde pengene, hvor de skal bruges, foreslår FOA, at eventuelle overskud på bosteder, krisecentre og lignende i fremtiden ikke skal kunne trækkes ud af ejerne.
- Man må gerne lease en bil, og man skal selvfølgelig have løn. Men tingene skal jo hænge sammen. De offentlige midler skal som udgangspunkt gå til borgerne, i det her tilfælde kvinderne, for at hjælpe dem i den situation, de står i, sagde Thomas Enghausen.
Ifølge Fagbladet FOA's gennemgang af 81 private bosteder er der flere lignende eksempler. Blandt andet noterede Socialtilsyn Nord, at det var problematisk, at et botilbud på to år havde taget 10,4 millioner kroner ud til sine ejere.
Ved et andet eksempel modtog lederen af et bosted en årsløn på knap 1,7 millioner kroner.