Men hvorfor overhovedet bygge i et område, hvor der er en risiko? Hvorfor ikke bygge et sted hvor det er sikkert?
- Folk vil gerne bo ved vand. Og så længe man sikrer sig godt ved at bygge klogt i den rigtige kotehøjde, og også tænker det nye byggeri ind som en barriere mod vandet for den bagvedliggende by, så redder du faktisk noget mere af byen ved det. Så du kan faktisk godt bruge dem aktivt, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).
Planer om nyt i fem fynske kystbyer
Assens er blot én af mange kystbyer med planer om splinternyt byggeri ud til vandet.
En kortlægning som Arkitektskolen Aarhus har lavet af 54 kystbyer viser, at 32 kystbyer har planer om at bygge nyt i et område, som er i risiko for oversvømmelse ved en stormflod i fremtiden.
På Fyn udover i Assens også planer for mere nyt byggeri i både Nyborg, Middelfart, Kerteminde og Odense.
Men det kan indebære en risiko, hvis vi som samfund fortsætter med den tendens, lød det lørdag fra en række eksperter, som TV 2 Fyn og TV 2 har talt med.
For jo mere værdi i risikable områder, jo større kan regningen ende med at blive, hvis sikringen ikke holder.
- Det er jo ikke nemt. For kommunerne har faktisk nogle interesser i at udvikle de her arealer. Det er attraktive byggegrunde, og det(nyt byggeri, red.) kan tiltrække ressourcestærke skatteborgere til kommunen, siger Ole Fryd, lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning samt Landskabsarkitektur og planlægning, Københavns Universitet.
Eksperter efterlyser national plan
Derfor efterlyser han og en række andre eksperter en plan for nyt byggeri i vandkanten.
- Der skal udstikkes nogle nationale retningslinjer for: Hvor tæt på kysten kan man bygge, og hvordan er risikovurderingen, når man bygger?, siger Lasse Bech, phD ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet.