Det skal være slut med at krisecenterdirektører kan give sig selv lukrative lønninger. Sådan lyder det fra de to regeringspartier Socialdemokratiet og Moderaterne, der begge er klar til at kigge på lovgivningen og tilsynet af landets krisecentre.
Det sker efter at TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har afsløret, at en direktør for det nu tvangslukkede krisecenter Timeout Fyn og hans søn levede et luksusliv, der var finansieret gennem krisecentret.
Den tidligere direktør Morten Lohmann Lauritzen havde budgetteret med en løn til centrets øverste ledelse på 600.000 kroner, så tjente sønnen Nikki Lohmann Lauritzen hele 1,3 millioner kroner på blot 11 måneder. Morten Lohmann Lauritzen tjente 572.000 kroner på fem måneder, fremgår det af lønsedler.
TV 2 Fyn har dog senest beskrevet, at Socialtilsyn Syd først opdagede de skyhøje lønninger i sommeren 2023. Ifølge professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, så kunne tilsynet ikke have reageret tidligere - og at direktøren og hans søn ifølge lovgivningen er i deres fulde ret til at beholde pengene.
- Krisecentre kan på nogle områder være en åben ladeport for de mennesker, der skruppelløst vil berige sig selv. Det tyder på, at det her krisecenter er blevet drevet af nogen, der helt skruppelløst har villet berige sig selv. Men med den nuværende lovgivning kan tilsynet ikke gøre så meget mere ved det, end det har gjort, siger Per Nikolaj Bukh til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende. Han kalder samtidig sagen for "vanvittig".
Hvorfor fortæller vi historien?
- Det skal de kunne opdage
Sagen får nu flere politikere op af stolene - én af dem er socialordfører for Dansk Folkeparti, Mette Thiesen.
- Det handler både om liv og levned, men det handler jo også om svindel med skatteborgernes penge. Det er jo lige præcis sådan noget her, socialtilsynet er der for. Det skal de kunne opdage, siger hun.
Sagerne som TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende sammen har afsløret, vækker også opsigt hos regeringspartierne.
Socialdemokratiets Trine Bramsen mener, at lovgivningen skal kigges efter i sømmene.
- Det her udspringer af den lovgivning, som blev lempet, egentlig med et godt sigte - den blev lavet for at give flere pladser på krisecentrene, som der manglede for nogle år siden, siger hun.
- Men ulempen ved det har jo så været, at det har givet plads til aktører, der leverer nogle tilbud, der mest af alt handler om at berige sig selv. Det gavner ikke kvinderne, børnene eller samfundet, og der er ikke nogen voldsfaglighed (ekspertise i at håndtere personer der har været udsat for vold, red.) de steder. Det er åbenlyst ikke godt nok, siger hun.
Hvad mener du, der skal gøres for at sikre, at der fremover ikke opstår lignende sager?
- Det kan både handle om at skærpe kravene til godkendelse, inden man får lov til at etablere sig som krisecenter. Men det kan også ligge i tilsynet, begge dele er ret væsentligt, siger Trine Bramsen.
Høje lønninger til direktøren og hans søn
Flere tilsyn
Moderaternes Rosa Eriksen, er enig i, at der nu skal kigges på lovgivningen og på de rammer, socialtilsynet arbejder inden for.
- Vi har hørt om andre steder, hvor man har udbetalt for meget til sig selv, og man ikke udførte kerneopgaven. Det var Den Lille Gård. Hvis der tegner sig et mønster af, at der er et problem på det her område, så må vi få kigget på, om tilsynet virker, og om vi skal have nogle mere risikobaserede tilsyn, der har større sanktionsmuligheder.
På baggrund af sagen har Mette Thiesen (DF) bedt social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) svare på, om ministeren mener, at der er "behov for en lovændring for at forhindre, at ledere af krisecentre kan opnå uforholdsmæssigt høje lønninger".
- Jeg undrer mig meget over, at socialtilsynet ikke har fundet ud af det her noget før. Det må vi simpelthen få kigget på. Om socialtilsynet skal have nogle flere muskler, eller om vi skal lave nogle småjusteringer i forhold til det her. For det kan ikke være rigtigt, at de ikke kan opdage det her noget tidligere.
TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har forelagt sagerne for Sophie Hæstorp-Andersen (S), som nu kræver en redegørelse.
- Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder i sagen om det nu lukkede krisecenter Time Out Fyn, men jeg har fulgt dækningen i pressen. Hvis der som beskrevet har været tale om misbrug af penge, som skal hjælpe udsatte kvinder i nød, så er det selvfølgelig dybt kritisabelt og noget jeg tager meget alvorligt. Jeg har netop bedt om en redegørelse fra socialtilsynet om sagen, siger ministeren.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Lohmann Lauritzen og Nikki Lohmann Lauritzen. På trods af flere henvendelser er de ikke vendt tilbage.