Tusinder kan være smittede efter alvorligt og sjældent udbrud på Fyn - se, hvad du skal gøre

Statens Serum Institut tager smitteudbrud med multiresistente bakterier alvorligt, men selv om du er smittet, bliver du ikke nødvendigvis syg.

På Fyn er der opdaget et alvorligt smitteudbrud med multiresistente bakterier.

Selv om Statens Serum Institut betegner udbruddet som alvorligt, er det som udgangspunkt ikke farligt at have fået bakterien, men der er flere ting, du skal være opmærksom på, især hvis du har taget antibiotika-præparatet Dicillin Sandoz de seneste måneder.

- Det er selvfølgelig alvorligt, når man har en uønsket, resistent bakterie på et lægemiddel, man tager for en anden infektion. Når det er sagt, bliver man ikke syg af at have bakterien i tarmen, siger Tyra Grove Krause, der er faglig direktør for Epidemiologisk Infektionsberedskab i Statens Serum Institut.

Hvad skal jeg gøre?

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der flere ting, du skal være opmærksom på, især hvis du har fået præparatet.

Hvordan ved jeg, om jeg har fået Dicillin Sandoz?
Du kan se, hvilken medicin der er blevet udskrevet personligt til dig på Medicinkortet via sundhed.dk.

Jeg har ikke fået Dicillin Sandoz. Skal jeg gøre noget?
Nej.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver behandlet med Dicillin Sandoz?
Du skal aflevere pakken på apoteket og få den byttet til et andet antibiotika-lægemiddel. Det er vigtigt, at du fortsætter behandlingen. Det er gratis at få den ombyttet.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tidligere har fået Dicillin Sandoz?
Hvis du ikke har nogen symptomer, skal du ikke gøre noget. Hvis du har fået symptomer, eksempelvis blærebetændelse, skal du tage kontakt til din læge, der vil vurdere, om det er nødvendigt at teste for bakterien. Hvis du bliver indlagt på sygehuset, skal du oplyse til personalet, at du tidligere har fået præparatet.

Kan jeg smitte andre med bakterien?
Nej. Risikoen for at smitte dine omgivelser er minimal, hvis du blot har bakterien i tarmsystemet og ikke er syg, men hvis du bliver indlagt på sygehuset og skal behandles med antibiotika, vil du for en sikkerheds skyld blive isoleret.

Du kan se, hvilken medicin der er blevet udskrevet personligt til dig på Medicinkortet via sundhed.dk.
Du kan se, hvilken medicin der er blevet udskrevet personligt til dig på Medicinkortet via sundhed.dk.
Foto: Anders Høgh

Opdaget af læger i Odense

Bakterien blev ifølge Statens Serum Institut opdaget i starten af januar.  Da sammenhængen mellem præparatet og bakterierne blev opdaget, nedsatte instituttet straks en krisestab, der skal håndtere problemet. 

Det er læger fra Odense Universitetshospital, som har fundet ud af, at en af de mest almindelige typer antibiotika i Danmark har en sammenhæng mellem ni danskeres smitte med multiresistente bakterier. Mindst tre af patienterne er fra Fyn.

Lægemiddelstyrelsen har som følge af opdagelsen tilbagekaldt antibiotikamidlet Dicillin, der bliver produceret af virksomheden Sandoz med base i Schweiz.

Indtil nu er der fundet ni tilfælde i Danmark, men omkring 35.000 danskere har fået lægemidlet på recept fra september til december og kan derfor være inficerede. 

Sammen med Lægemiddelstyrelsen er Statens Serum Institut i gang med at undersøge, hvor mange danskere der er blevet udsat for bakterien.

- Vi kommer selvfølgelig til at holde øje med, om der kommer nye tilfælde, eller om vi kan påvise den nye bakterie i nye prøver, der kommer ind, forsikrer Tyra Grove Krause.

Risikerer længere og mere komplicerede sygdomsforløb

Som udgangspunkt er det helt ufarligt at have multiresistente bakterier i maven, men hvis du bliver syg i en anden sammenhæng, kan det have konsekvenser og resultere i et længere og mere kompliceret sygdomsforløb, hvis du bliver smittet med multiresistente bakterier.

- Hvis du bliver indlagt på sygehuset og skal opereres i mave eller tarm, kan du risikere, hvis du i efterforløbet får en infektion, at det kan være en infektion med den her bestemte bakterie, man har spist sig til, siger Charlotte Nielsen Agergaard, der er afdelingslæge på Odense Universitetshospital.

Viser det sig, at du er smittet med multiresistente bakterier, skal du i særlig isolation, når du skal på sygehuset - og det gælder resten af din levetid.

Hvad er multiresistente bakterier?

- Hvis du skal indlægges på sygehuset, skal du være isoleret. Det gør vi, fordi vi vil sikre, at andre patienter ikke også bliver smittede eller får overført bakterien til sig, siger Charlotte Nielsen Agergaard.

Ulrik Stenz Justesen, der er overlæge og professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital, frygter, at der er rigtig mange danskere, som har fået bakterierne ned i maven.

Oversigt

    Oversigt