47 procent.
Det er andelen af 23-29-årige kvinder i Region Syddanmark, der ikke bliver screenet for livmoderhalskræft.
- Jeg tror ikke, kvinderne er helt bevidste om, hvad det er, de vælger fra. Når man er ung tænker man: "kræft er jo ikke noget for mig." De skal bare være opmærksomme på, at livmoderhalskræft, er de unge kvinders kræft, siger Lone Kjeld Petersen.
Hun er professor i gynækologiske kræftsygdomme på OUH.
- Konsekvensen ved at opdage livmoderhalskræft for sent er, at man måske skal have fjernet sin livmoder, og så kan man ikke længere få børn.
Får det ikke lige gjort
Vi tog en tur hen blandt bøger og blyanter på Syddansk Universitet for at høre de unge kvinder, om de er blevet screenet for livmoderhalskræft. En del svarede ja, mens andre måtte indrømme, at de havde set beskeden i e-boksen, men ikke havde været et smut forbi lægen.
- Man skal gå ind og bestille en tid og alt det der. Det er nok bare sådan en ting, man ikke lige får gjort. Det er ikke rationelt, det ved jeg godt, fortæller studerende Kristine Baggesen Klitgaard.
- Jeg har været lidt presset på tid med studiestart og eksaminer og alt det der, men det er da helt sikkert noget, jeg skal have gjort, udtaler Anna Søndergaard. En anden studerende, vi møder på SDU's lange gange, som heller ikke har takket ja til en screening.
Det bedste du kan gøre for dig selv
Susan Jackson blev screenet for livmoderhalskræft tilbage i september.
En screening, der kom tilbage med et positivt resultat.
Det betød, at hun skulle igennem en såkaldt kegleoperation, hvor man fjerner den nederste del af livmoderen. Et skånsomt indgreb uden senfølger. Alligevel blev Susan Jackson påvirket af lægens besked.
- Jeg blev enormt ked af det og stod og græd på mit arbejde, siger hun. Men var jeg ikke blevet screenet, var det måske først opdaget, efter det havde spredt sig. Så jeg vil anbefale alle kvinder at få det gjort. Enten er der ikke noget, eller også kan man blive helbredt med et lille indgreb. Det er virkelig det bedste, du kan gøre for dig selv.
Professoren har derfor én besked til kvinderne.
- Man skal huske på at langt de fleste, over 90 procent er negative i deres screening. De får bare at vide, at der er ikke noget, så det er bare at komme afsted til en screening, siger professor Lone Kjeld Petersen.
- Vi har midlerne, der skal til, så det er en nem sygdom at komme til livs. Der er ingen kvinder i verden, der behøver at få livmoderhalskræft længere, slutter hun.