Fredag 25. oktober mistede tre unge mennesker livet, da de kørte ind i et vejtræ ved Tommerup.
En person overlevede. Det er Sidsel Nordbos søn Villads på 17 år.
I forbindelse med ulykken blev han slynget halvt ud ad sidevinduet, og det var medvirkende til, at han reddede livet, fortæller Sidsel Nordbo til TV 2 Fyn.
Villads blev kørt til OUH og lå i koma indtil natten til lørdag, hvor han kom til bevidsthed.
Efterspurgte krisesamtaler flere gange
Imens sad hans mor Sidsel og far i pårørenderummet og kunne ikke gøre andet end at vente. For at forberede sig bedst muligt på de scenarier, der ventede dem, søgte de professionel hjælp i form af samtaler med en psykolog.
- Vi blev tilbudt at tale med hospitalspræsten, hvilket var okay, men vi efterspurgte også noget krisehjælp den aften, hvilket vi ikke fik, fortæller Sidsel Nordbo mandag og uddyber:
- Det er svært at beskrive, hvordan man har det i den situation. Vi ved ikke, om han vågner, og vi ved ikke, hvordan vi skal fortælle ham, at hans tre venner er døde. Det ville de gerne have haft hjælp til.
Da Villads vågnede natten til lørdag, var det hans forældre, der fortalte ham, at de tre andre i bilen ikke overlevede.
- Et par timer efter, han er vågnet, og er klar nok til at forstå, hvorfor han er der, spørger han selv, hvordan de andre havde det. Han kan ikke selv huske noget fra ulykken, udover at han blev skåret fri, og at der var kaos, men ellers ikke noget, siger Sidsel Nordbo.
Da han fik beskeden, brød han sammen, fortæller Sidsel Nordbo.
Måtte vente fire dage på første samtale
Hen ad formiddagen efterspurgte familien første gang, at deres søn fik en krisesamtale. Her fik de at vide, at deres efterspørgsel ville blive sendt videre til den afdeling, han skulle hen til, når han skulle overflyttes fra intensivafdelingen.
- Vi efterspørger igen hjælp senere på dagen, og der fik vi at vide, at psykologerne først er på arbejde om mandagen, fortæller Sidsel Nordbo.
Men Villads skulle vente helt til tirsdag, før han fik den samtale, som familien havde efterspurgt.
Den oplysning er faldet regionsrådsmedlem Roya Moore (K) for brystet. Hun er medlem af Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark.
- Det synes jeg absolut ikke er i orden. Vi er nødt til at have et beredskab klar til folk, der bliver udsat for så traumatisk en hændelse, som der er tale om her, fortæller Roya Moore til TV 2 Fyn.
En holdning, hun også har delt på sin Facebook-profil.
Regionsdirektør undersøger sagen
Roya Moore undrer sig over, at Villads og familien har fået besked om, at de ikke kunne få hjælp i weekenden, og derfor har hun på vegne af familien skrevet en mail til regionsdirektør Jane Kragelund for at høre, om der ikke tilbydes krisesamtaler i weekender på OUH.
- Som om kriser holder weekender. Man kan da ikke vente tre dage med at få krisehjælp, når man har været ude for sådan en hændelse, lyder det fra Roya Moore, der undrer sig over, at familien ikke engang blev tilbudt en digital samtale som minimum.
Regionsdirektør Jane Kragelund oplyser mandag aften til TV 2 Fyn, at hun endnu ikke har haft mulighed for at undersøge sagen til bunds, da hun har modtaget mailen fra Roya Moore mandag eftermiddag.
Men hun fortæller, at hun er ved at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.
- Jeg vil også meget gerne have svar på, hvorvidt der ikke tilbydes krisesamtaler i weekenden. Men det har ikke været muligt at få svar på inden for den tidsramme, der har været, siger hun.
Håber familiens opråb kan gøre en forskel
Sidsel Nordbo sidder frustreret tilbage. Og ikke kun på familiens egne vegne.
- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at man ikke kan få hjælp i sådan en situation. Det er en ung mand, der lige har været udsat for noget tragisk, som trænger til hjælp, siger hun.
Derfor står hun frem. Ikke bare på sin søns og egne vegne. Men også på andres vegne. For at sætte fokus på den manglende krisehjælp, der tilsyneladende er i weekender.
- Jeg vil gerne sætte fokus på, at det ikke kan være rigtigt, at der ikke er krisehjælp i weekenden. Det er jo en akut opstået krise. Det ønsker vi fokus på, fordi vi ikke ønsker, at andre skal stå i samme situation fremover.
Slap "nådigt"
Villads har efter ulykken talt med en psykolog på børnehospitalet ad to omgange. Første gang tirsdag og sidste gang torsdag.
I dag er han udskrevet, og så er der ikke flere opfølgende samtaler, fortæller Sidsel Nordbo.
- Man bliver udskrevet til sig selv, men han står jo i en svær situation. Der er stadig begravelse af venner, og det er mange svære følelser at være igennem.
Mens der stadig er mange ting, der psykisk skal bearbejdes, så fortæller Sidsel Nordbo, at hendes søn er sluppet nådigt fra den tragiske ulykke.
- Han har brækket lårbenet, hjernerystelse og fået flænger i ansigtet.