29. marts 2017 meddelte briterne officielt deres udmeldelse af EU. Det indledte en nedtælling på to år.
Storbritanniens premierminister Theresa May led tirsdag aften et stort nederlag i det britiske parlament, hvor hendes brexitaftale med EU blev stemt ned.
Her er et overblik over den langstrakte britiske exitproces:
- 23. juni 2016: Ved en folkeafstemning stemmer 52 procent af briterne for at forlade EU. 48 procent stemmer for at blive.
- 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Af EU-traktatens artikel 50 fremgår det, at der går to år, fra et land meddeler sin udtræden, til det effektueres.
- Briternes besked indleder derfor en nedtælling frem mod 29. marts 2019.
- 12. juli 2018: Theresa May fremlægger en længe ventet hvidbog med britiske planer for fremtidens forhold til EU.
- Få dage tidligere har brexitminister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson forladt regeringen i protest mod en alt for blød brexitplan.
- 13. november: Det bekræftes fra Downing Street i London, at der er enighed om et udkast til en aftale om briternes udtræden af EU. Udkastet skal underskrives fra officielt hold.
- 14. november: Theresa May sikrer sig efter et fem timer langt møde opbakning i sin regering til udkastet til en brexitaftale.
- 25. november: EU's stats- og regeringschefer godkender udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring, der tilsammen fastsætter betingelserne for Storbritanniens udtræden af EU. Aftalen skal godkendes i det britiske parlament og i Europa-Parlamentet, før den træder i kraft.
- 10. december: Theresa May udskyder en afstemning om brexitaftalen i Underhuset. Den skulle have fundet sted 11. december. Udskydelsen skyldes, at aftalen stod til at blive stemt ned.
- 15. januar 2019: Det britiske parlaments underhus afholdt en afstemning om Mays brexitaftale, som blev udskudt i december. Den blev stemt ned med 432 stemmer imod og 202 stemmer for.
- 29. marts: Briterne træder efter planen ud af EU ved midnat. Det kan enten være med eller uden en aftale med EU.
Kilder: Eu.dk, Ritzau og Reuters