Hæmatologisk afdeling på OUH behandler patienter med lymfekræft, knoglemarvskræft og leukæmi.
Men det er også en afdeling, som går forrest og ved hjælp af en medicinrobot har frigjort mere tid til sygeplejerskerne.
Så de har mere tid til at være der for patienterne.
Jeg er ikke blevet sygeplejerske for at stå med piller og dosere dem. Jeg blev sygeplejerske for at være sammen med patienterne
- Vores patienter er alvorligt syge, og nogle af dem ved også, at de snart skal dø. Den samtale tager vi som sygeplejersker også med patienterne. Men desværre er det også de samtaler, der bliver nedprioriteret, når man har travlt.
Sådan siger Kathrine Smedegaard, der har været sygeplejerske på afdelingen i 19 år.
Men efter afdelingen er begyndt at lade en robot pakke medicinen, har hun altså fået mere tid til patienterne.
- Det giver jo op til flere timer om dagen, hvor jeg kan have mere tid sammen med patienterne.
Hæmatologisk afdeling er en blandt få afdelinger på det gamle OUH, som benytter medicinrobotten. Men når det nye supersygehus åbner, skal robotten pakke medicin til alle afdelinger.
Men der er altså noget at glæde sig til. Og det sætter TV 2 Fyn altså fokus på nu.
Farmakonomer letter byrden
Det er Tinne Wedel Wilson, der er farmakonom på hæmatologisk afdeling, som står for at bestille hos medicinrobotten.
- Det er er jo en meget medicintung afdeling. Patienterne får meget forskellig medicin på mange forskellige tidspunkter af døgnet, siger Tinne Wedel Wilson.
Hæmatologisk afdeling har ansat en håndfuld farmakonomer, som håndterer det meste medicin. Deres indsats er også med til at frigøre tid hos sygeplejerskerne.
Men medicinhåndteringen er blevet endnu nemmere, efter afdelingen fik medicinrobotten.
Tinne Wedel Wilson taster patientens næste døgns medicin ind, og en times tid senere lander medicinen på afdelingen.
I små poser. Til morgen, middag og aften.
- Man sparer en masse tid. Før stod vi og doserede alt muligt i æsker eller små bægre. Og der skal man jo stå og hive ned fra hylderne til alle patienterne på alle tidspunkter af døgnet. Vi har plads til 40 patienter, så det er ret meget medicin, vi skulle pakke, siger Tinne Wedel Wilson.
Står for 90 procent af al medicin
Hun vurderer, at robotten i dag står for at dosere og pakke cirka 90 procent af al medicin på afdelingen.
Det er stadig kun ganske få afdelinger på OUH, der benytter sig af medicinrobotten. Men på Nyt OUH skal systemet rulles ud på alle afdelinger.
Det giver god mening for Kathrine Smedegaard.
- Mange dage har vi rigtig travlt. Så foretrækker jeg jo ikke at stå ude i medicinrummet og dosere piller. Så vil jeg hellere lave noget patientnært i stedet. Jeg er ikke blevet sygeplejerske for at stå med piller og dosere dem. Jeg blev sygeplejerske for at være sammen med patienterne.