Fotografen skal forevige den unikke natur så danskerne får øjnene op for området.
Danskerne behøver ikke at rejse ud af landet for at opleve enestående natur. De kan ganske enkelt tage til Svanninge Bjerge, som byder på unikke naturoplevelser. Et omfattende fotoprojekt med UNESCO-fotograf Casper Tybjerg i spidsen skal nu få danskernes øjne op for det fascinerende naturområde.
Casper Tybjerg skal henover de kommende tre år flere gange lave nøjagtigt samme billede af en bestemt bæk, så man kan se hvordan naturen skifter udseende.
- Jeg synes, at vi gør befolkningen en tjeneste her. Vi åbner deres øjne for, at der sker store forandringer i naturen over tid, siger Casper Tybjerg.
Svanninge Bjerge er et smukt, kuperet landskab, formet under sidste istid, som rummer spændende og ganske enestående dansk kultur- og naturhistorie. Området, som strækker sig over et areal på 475 hektar, ejes og drives af Bikubenfonden.
- Rent professionelt ser jeg fotoprojektet som noget aldeles unikt. Et projekt, hvor man systematisk dokumenterer et så stort antal interessante, danske naturtypers udvikling over en længere periode, er mig bekendt ikke tidligere gennemført. Vi har nu chancen for at visualisere naturens dynamik på en måde, befolkningen aldrig tidligere har set, fortæller Casper Tybjerg.
Svært af vælge
Området er så stort, at det svarer til 950 fodboldbaner, og fotografens bedste billeder skal siden udkomme i flere forskellige udgivelser. Han regner med at tage omkring 100.000 billeder.
- Jeg skal være god til at vælge hvor og hvad, jeg følger ellers går det hele op i hat og briller, siger fotografen.
Da Bikubenfonden erhvervede Svanninge Bjerge i 2005-2006 var visionen at skabe et natur- og landskabshistorisk monument til glæde for nuværende og kommende generationer.
- Vi valgte netop dette område, fordi det har en helt unik variation i jordbund og terræn, der som det eneste sted i landet kan illustrere hele Danmarks vegetations- og skovhistorie - fra sidste istid og frem til nu. I området findes en rigdom af natur- og kulturhistoriske spor med en meget varieret jordbund, bakker og våde lavninger, der har givet flora og fauna helt særlige betingelser. Alt dette ønskede vi at sikre for eftertiden ved at drive området på naturens betingelser, forklarer Bikubenfondens direktør Søren Kaare-Andersen.
Det omfattende billedmateriale vil Bikubenfonden stille vederlagsfrit til rådighed for forsknings- og uddannelsesmæssige formål.