Fynsk vidundermiddel mod psoriasis fjernet fra markedet efter brøler

Efter kritik fra Lægemiddelstyrelsen må Faaborg Pharma trække en særlig creme, der er udviklet til psoriasis-ramte, fra markedet.

- Jeg kan slet ikke undvære det. Det er rigtig dårlige nyheder.

Psoriasis-ramte Torben Grodt Petersen er ærgerlig. Ja, faktisk er han noget mere end det.

Frustrationen skyldes, at den fynske hudplejeproducent Faaborg Pharma har måttet trække en særlig creme fra markedet, Psori-pax. Cremen er udviklet til at hjælpe psoriasis-patienter som Torben Grodt Petersen, så huden ikke sprækker, klør og bliver rød.

- Og nu kan jeg ikke få det mere. Det er noget rigtig skidt, for det virker helt tydeligt, fortæller han.

Faaborg Pharma lancerede cremen i februar, men Lægemiddelstyrelsen har nu vurderet, at den fynske virksomhed siden da har markedsført produktet forkert.

Selve produktet fejler ikke noget, men en vurdering fra Lægemiddelstyrelsen fastslår, at Faaborg Pharma har markedsført Psori-pax som et lægemiddel og ikke et kosmetisk produkt. Blandt andet fordi det er markedsført direkte som et middel mod psoriasis.

Problemet er bare, at cremen ikke er godkendt som lægemiddel, og så må det ikke sælges i Danmark.

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over det. Men vi følger naturligvis Lægemiddelstyrelsen og er i tæt dialog med dem. Lige nu er det helt fjernet fra markedet, siger Ditte Duus Gjessing, projektleder hos Faaborg Pharma.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Torben Grodt Petersen har brugt Psori-pax mod sin psoriasis.
Torben Grodt Petersen har brugt Psori-pax mod sin psoriasis.
Foto: Frederik Zeuner

Hun forklarer, at hele sagen stadig er meget ny for dem, og de arbejder nu på en løsning efter at have trukket produktet tilbage fra markedet.

- Når de vurderer det sådan, er det jo sådan, det er. Vi følger deres anvisninger.

- Det er bestemte termer i markedsføringen, som afgør, om det er et lægemiddel eller et kosmetisk produkt. Det vi er blevet anfægtet på, er altså vores ord omkring det, ikke selve produktet, siger Ditte Duus Gjessing.

Bureaukrati

Imens ærgrer psoriasis-patienterne sig over, at de nu igen skal ud og finde nye produkter, der kan afhjælpe deres symptomer.

- Det er noget rigtig skidt, for det virker helt tydeligt. Jeg håber, at de får det løst, så det kommer på markedet igen. Ellers skal jeg til at slås med kløen, og huden sprækker og skorper. Det vil på jysk være rigtig træls, siger Torben Grodt Petersen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses nogle før- og efterbilleder ved brug af cremen. Maven er Torben Grodt Petersens.
Her ses nogle før- og efterbilleder ved brug af cremen. Maven er Torben Grodt Petersens.
Foto: Anders Høgh

To til tre procent af befolkningen er ramt af den kroniske hudsygdom psoriasis, og tilbage i Hesselager på Østfyn er Torben Grodt Petersen godt træt af situationen. 

Den særlige lyserøde creme har gjort ham fri for kløe og skæl, men ifølge ham sender rent bureaukrati ham nu igen på markedet for at finde et alternativ.

- Der findes ikke noget andet, som er tilsvarende godt. Bureaukratiet stopper fornuften i den her sag. Det er bureaukrati – men det virker jo for fanden, siger en frustreret Torben Grodt Petersen.

I Faaborg Pharma forsikrer Ditte Duus Gjessing, at det ikke kommer til at få betydning for virksomheden rent økonomisk, at de har måttet fjerne den lyserøde creme fra markedet.

- Det vi er mest ærgerlige over, er de mennesker, som kommer til at stå uden det her produkt.

Projektlederen fortæller, at de taler med alle de kunder, der henvender sig, og at man er velkommen til at kontakte dem, hvis man har spørgsmål.

Faaborg Pharma er nu ved at finde ud af, hvad de skal gøre i sagen. 

Oversigt

    Oversigt