I 2008 fik Bernstorffminde Efterskole dispensation til at nedsætte tilsætningen af klor til 0,3 milligram. Men nu er forsøgsordningen ophørt, og efterskolen skal igen følge bekendtgørelsen og tilsætte 0,4 milligram.
- Nu er vi tvunget til at køre op i klor - og én af svømmerne er begyndte at bruge astmaspray igen! Og jeg havde ikke fortalt svømmerne, at vi gik op i klor, så det er ikke en psykologisk effekt, siger viceforstander og svømmetræner René Thomsen fra Bernstorffsminde Efterskole ved Fåborg på Fyn.
Lavkloreringen har i følge efterskolen betydet at vand- og energiforbruget er blevet reduceret kraftigt, og skolen har oplevet stor tilstrømning af elever, som har søgt Bernstorffminde Efterskole på grund af det klorfattige vand.
- Det er ikke voldsomt meget at skulle gå op i klor, men det er nok til at det påvirker svømmerne. Vi kan også mærke, når vi kommer til stævner i andre svømmehaller, at det svier i øjnene og der lugter af klor, siger René Thomsen.
Skolen håber nu, at Dansk Svømmebadsteknisk Forening og Naturstyrelsen kan blive enige om at ændre den kommende udgave af Bekendtgørelsen for svømmebade så det igen bliver muligt at sænke klorforbruget til dét, som i Faaborg har vist sig at være godt og sundt.
På ministerens bord
Sagen har fået de fynske politikere til at reagere.
- Jeg vil tage det op med sundhedsministeren. Det er jo ikke bare et fynsk eller dansk problem, det er et problem for svømmehaller i hele verden, siger Julie Skovsby.
Venstres Lars Chr. Lilleholt vil også rejse sagen over for sundhedsminister Astrid Krag