Manden bag OB’s største succeser blev ofret i “blodbadet i Ådalen” - nu fortæller han sin version

Kim Brink reflekterer i en ny bog over sit fodboldliv, som har budt på både op- og nedture. Tiden som sportsdirektør i OB fra 2000 til 2010 rummer det hele.

Han var manden bag “Miraklet i Madrid”, og han var et af tre ofre i “Blodbadet i Ådalen”.

Inden sin fyring 14. september 2010 havde Kim Brink i forskellige roller været tilknyttet OB igennem mere end 30 år i klubben. Derfor er det heller ikke helt forkert at kalde Kim Brink for en klublegende hos Striwerne.

Men legenden har nærmest ikke sat sine fødder i OB siden den skæbnesvangre dag midt i september for 14 år siden. Det fremgår af den nye bog “Fodboldprofessoren”, som udkommer fredag 22. november.

Bogen er skrevet i samarbejde med journalist Martin Davidsen, der blandt andet er manden bag OB-fanpodcasten “Stemmer fra Ådalen” og OB-reporter på TV 2 Fyn.

Sur og chokeret

I bogen kaster Kim Brink lys over den fyring, der sendte chokbølger gennem fodbolddanmark. For udover ham selv røg klubbens daværende træner Lars Olsen og dennes assistenttræner Viggo Jensen også med i faldet.

- Jeg var sur og chokeret. Først og fremmest virkelig chokeret, siger Kim Brink i bogen.

Artiklen fortsætter under videoen

Niels Thorborg satte ord på fyringen af Kim Brink i dette indslag på TV 2 Fyn i september 2010.

Den officielle forklaring var dårlige sportslige resultater, men det var der mange, der havde svært ved at få til at hænge sammen. 

Ganske vist havde OB’s pointhøst i kalenderåret 2010 været til den skuffende side, men to sølvmedaljer i træk, europæisk gruppespil for første gang og tre spillersalg på et års tid for et samlet beløb i omegnen af 80 millioner kroner var ikke noget, man var vant til at se i Odense.

Bag succesen stod Kim Brink, der overtog OB i sæsonen efter, de var rykket op fra 1. division. På ti år havde han udviklet klubben til en magtfaktor, hvor kun FC København stod i vejen for mesterskaber.

Mange teorier om fyring

Men i B.T. kunne man dagen efter fyringen læse om flere spændinger i klubben i form af manglende disciplin, dårlig kemi mellem trænere og spillere og mangel på salg af spillere med stort salgspotentiale. 

Kim Brink kommer i bogen med sin egen teori:

- Jeg ville ikke tilskynde til at fyre trænerne, men hvis jeg havde, var jeg formentlig blevet i jobbet, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen

Det var en meget fåmælt Kim Brink, som TV 2 Fyn mødte ude foran kontoret på Odense Congress Center på dagen for fyringen i 2010.

Kim Brink fortæller videre, at han ikke tror, idéen om at fyre ham opstod hos OB-direktør Niels Thorborg eller bestyrelsesformand Erik Lauemand, som var dem, der overbragte ham fyringen:

- Jeg tror, at de blev presset fra andre steder i organisationen og fra personer i omgivelserne, siger Kim Brink uden at komme nærmere ind på, hvem han tror, hviskede de to i ørerne.

Opsigtsvækkende nok fulgte Erik Lauemand Kim Brink til hans hjem på Langelinie efter fyringen og blev der “en halv times tid”. Det er nok de færreste, der bliver fulgt hjem af den person, der har fyret en.

Drukhistorier

Det var dog ikke kun B.T., der forsøgte at grave dybere ned i beslutningen om at fyre Kim Brink.

Artiklen fortsætter under videoen

Også Ekstra Bladet tog sig tid til at tale med kilder i og omkring OB, og det kom der en ganske opsigtsvækkende artikel ud af. Mediet kunne nemlig fortælle, at Kim Brink havde opført sig “uanstændigt og pinligt” over for repræsentanter fra den skotske klub Motherwell, som OB mødte kort før fyringen.

Og ikke nok med det. Han havde også skabt sig i omklædningsrummet efter kampen, mens han "sejlede rundt".

Kim Brink var rasende over historien og kaldte historien for “vanvittigt forkert”. Han havde aldrig været fuld i forbindelse med en fodboldkamp med OB, bedyrede han, og af samme årsag tog han kraftig afstand fra Ekstra Bladets historie.

Ekstra Bladets daværende sportschef Allan Olsen tog i en kommentar til genmæle og undrede sig over, at hverken OB-ejer Niels Thorborg eller direktør Thomas Christensen tog afstand fra historien, men blot opfordrede til, at man ikke "sværtede Kim Brinks eftermæle".

“Så hænger det naturligvis sammen med, at de kender forløbet af den famøse middag ganske glimrende. De kilder, Ekstra Bladet har talt med, flytter sig da heller ikke en tomme, så skål på det, Brink!”, stod der at læse i en kommentar fra sportschefen på Ekstra Bladet 16. januar 2010.

Artiklen fortsætter under billedet

Det var ikke første gang, Kim Brink blev fyret. Det gjorde han også i 1995 - ikke ret lang tid efter triumfen i Madrid.
Det var ikke første gang, Kim Brink blev fyret. Det gjorde han også i 1995 - ikke ret lang tid efter triumfen i Madrid.
Foto: TV 2 Fyn

"Bare tosset"

I bogen omtales Ekstra Bladets artikel som “usselt karaktermord og vanvittige løgnehistorier”, og Kim Brink fortæller, at historien om druk gjorde mere ondt end selve fyringen.

- Det var og er en skandale, at man kan komme med sådanne påstande på en forside. Det var en stor ting for fynboerne og andre fodboldfolk, at OB traf den her beslutning, men jeg forstår ikke, at man kan slippe af sted med at skrive deciderede løgnehistorier. Det var meget, meget skuffende.

Hans bedste bud på, hvorfor Ekstra Bladet kunne skrive sådan en historie er, at nogen forsøgte at skade ham, men hvem ved han ikke.

Kim Brink fik efterfølgende opbakning fra kollegaer i fodboldverden, og den nuværende OB-sportschef og daværende Silkeborg-træner Troels Bech istemte, at der måtte være tale om et karaktermord på Kim Brink.

Artiklen fortsætter under billedet

Kim Brink efter sejren mod Real Madrid i 1994.
Kim Brink efter sejren mod Real Madrid i 1994.
Foto: TV 2 Fyn


I en kommentar i Vejle Amts Folkeblad tog den tidligere fodboldspiller og på det tidspunkt journalist Flemming Linnebjerg Kim Brink i forsvar med ordene:

- Kim Brink virker tit fuld. Den nu forhenværende sportsdirektør i superligaklubben OB er én af dansk fodbolds originaler i positiv forstand. Nu beskyldes han for at drikke alkohol i forbindelse med sit arbejde. Jeg tror ikke på det. I sin tid som aktiv træner optrådte Kim Brink ofte på en måde, som fremprovokerede mistanken om alkohol, men han var ikke fuld. Han var bare “tosset”.

I bogen mindes Kim Brink et møde med en anden OB-legende - Richard Møller Nielsen. Tilbage i firserne, da de begge var i klubben, havde de en snak, hvor Richard Møller Nielsen fortalte den på det tidspunkt unge Kim Brink, at han en dag "ville blive slave af sin egen succes".

- Han fik ret, konstaterer Kim Brink i dag. 

De gode resultater og den udvikling, Kim Brink havde bidraget til i OB, gjorde, at forventningerne til ham var store. Så store, at OB tyede til en af de mest fortærskede klicheer i fodboldens verden, når der skal fyres. Svigtende resultater.

Bogen om Kim Brink har fået titlen "Fodboldprofessoren".
Bogen om Kim Brink har fået titlen "Fodboldprofessoren".
Foto: Pressefoto

Oversigt

    Oversigt