Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V), har tosdag fået taget deres Folkemøde-mødom. Det er nemlig første gang, de deltager i den store demokratiske fest på Bornholm.
Forklaringen er dog ganske ligetil, ifølge dem selv.
- Jeg er først blevet borgmester her fra 1. januar, og på den måde kan jeg nu træde ind i den tradition som Odense har haft de seneste år, hvor økonomiudvalget har deltaget i Folkemødet for både at blive klogere og pleje byens interesser, siger Peter Rahbæk Juel.
Lars Erik Hornemann har været borgmester i Svendborg i flere omgange, men han har aldrig rigtig haft plads i kalenderen.
- Det er jo et spørgsmål om at prioritere to-tre dage i juni, hvor der er rigtig pakket i kalenderen i forvejen, og det har jeg ikke nået tidligere. Men jeg møder jo hele tiden folk, der refererer til noget, de har oplevet på Folkemødet, og derfor tænkte jeg, nu tager jeg simpelthen herover.
Ikke politikernes egen fest
Selvom de to borgmestre først lige er landet torsdag eftermiddag, gør synet af Folkemødet et positivt indtryk på dem begge.
- Jeg er allerede dybt imponeret. Jeg har det som om, jeg er midt i en kæmpe højskole med masser af engagerede mennesker, der agiterer for det, de synes er interessant. Der er en åbenhed, der i den grad overrasker mig, siger Lars Erik Hornemann.
- Jeg må indrømme, at før jeg tog herover, havde jeg måske lidt en fordom om, at det var politikere, beslutningstagere og lobbyister, der holdt en fest for sig selv, men folket er i den grad tilstede, når man kigger rundt, og jeg kan fuldt ud bakke op om billedet af, at der er holdninger, der brydes og der diskuteres. Det, tror jeg også, er vigtigt i en tid, hvor der er en tendens til, at man råber højt ad hinanden i de politiske diskussioner og på de sociale medier. Så det her med at være på en ø, være sammen nogle dage, hvor man drøfter og diskuterer og får brudt holdninger, det, tror jeg, er ret vigtigt for vores demokrati, siger Peter Rahbæk Juel.
Det er også alvor
Mange politikere er gået på sommerferie, men for de to fynboer handler Folkemødet om mere end hyggediskussioner om politik og meninger.
- Der er nogle mennesker, jeg gerne vil have fat i for lige at snakke lidt. Det kan både være om Svendborgbanen, og det kan også være om udflytningen af statslige arbejdspladser. Jeg har da bestemt nogle ting, siger Lars Erik Hornemann.
- Jeg har nogle helt konkrete dagsordner, jeg gerne vil tale med nogle beslutningstagere om. Blandt andet vil jeg gerne være sikker på, at TV 2 bliver i Odense i tilfælde af, at der skal sættes en salgsproces i gang, siger Peter Rahbæk Juel.