11 kvinder kræver erstatning efter kræftscreeningssvigt

Patientforsikringen har fået de første sager om kvinder, som ikke blev undersøgt for livmoderhalskræft i tide.

Patientforsikringen har foreløbig fået anmeldelser fra 11 kvinder, som ikke blev undersøgt for livmoderhalskræft i tide efter en it-fejl hos Danske Regioner.

Det oplyser formand for Patientforsikringens bestyrelse, Poul-Erik Svendsen.

- Vi forventer, at der vil komme en hel del flere sager, efterhånden som det bliver mere kendt. Vi vil selvfølgelig vejlede og rådgive, så godt vi kan, siger Poul-Erik Svendsen, som også er næstformand i Region Syddanmark, til Ritzau.

- Vores jurister vurderer, at man er berettiget til erstatning, hvis man ikke er blevet informeret om screeningen, og man for eksempel har udviklet cancer, siger han.

Skader, som kan udløse erstatning, kan være en forsinket diagnose, som betyder dårligere muligheder for at overleve, eller behandling der bliver mere indgribende, fordi kræften eller celleforandringer først er blevet opdaget sent.

Siden mandag, hvor sagen kom frem, har Patientforsikringen fået mange henvendelser fra kvinder, der spørger til deres mulighed for at få erstatning. Indtil videre har 11 kvinder altså søgt Patientforsikringen om erstatning for deres skader.

Patientforsikringen kan kun behandle sager fra 2003 og frem på grund af 10 års forældelsesfrist, men Patientforsikringens formand opfordrer nu til, at fristen suspenderes.

- Der er tale om en helt ekstraordinær situation, som kalder på en helt ekstraordinær handling.

- Vi kan ikke risikere en situation, hvor en kvinde, som fik konstateret cancer for ni år siden, får erstatning, mens en anden kvinde, hvor det skete for 11 år siden, ikke kan få erstatning, siger Poul-Erik Svendsen.

It-fejlen hos Danske Regioner har haft den konsekvens, at 27.000 kvinder ikke er blevet indkaldt til undersøgelsen mellem 1981 og 2007.

8000 kvinder har selv opsøgt deres læge for at få taget den celleprøve, der kan afsløre forstadier til livmoderhalskræft, men 19.000 kvinder er altså gået glip af undersøgelsen, som i sidste ende kan redde liv.

- Hvis vi vil bevare tilliden til vores screeningsprogrammer, bør vi suspendere forældelsesreglerne i disse sager, siger Poul-Erik Svendsen.

Tidligere har sundhedsordførere fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti tilkendegivet over for Politiken, at de gerne ser, at forældelsesfristen suspenderes i sagen om de glemte kvinder.

Oversigt

    Oversigt