16-årig spærret inde: - Hvis du ikke har et vredt temperament, når du kommer ind, så får du det

Børn og unge spærret inde bag en højbetonmur, hvor der ofte bliver brugt magt og hvor der er strikse regler døgnet rundt. Sådan er forholdene på den sikrede døgninstitution Egely på Vestfyn ifølge nuværende og tidligere ansatte. En ny ledelse på Egely har starten en kulturforandring.

Bag den fem meter høje betonmur på en mark ved Nørre Aaby på Vestfyn er der anbragt børn og unge, som der ikke er plads til andre steder.

- Det gør mig skør. Jeg ser de samme mennesker hver dag, jeg kan ikke engang se en bil eller et træ. Jeg ser en mur hver eneste dag. Det gør dig skør, siger en ung mand på 16 år, som TV 2 Fyn har fået lov at tale med.

TV 2 Fyn kender identiteten på den unge mand. Her kalder vi ham ”Kasper”. Han har været på Egely i tre omgange. Første gang, han blev anbragt på den sikrede døgninstitution, var han bare 13 år.

Fokus på Egely

- Den her gang har de beskyldt mig for noget biltyveri, indbrud og lidt andre ting, som jeg ikke kan sige noget om, siger "Kasper", der ikke tror på, at et ophold på Egely kan hjælpe ham.

- Egely kan i hvert fald ikke få mig ud af den kriminelle løbebane, det ved jeg. De lærer dig ikke noget, så du kan komme ud af det.

- Hvis du ikke har et vredt temperament, når du kommer ind, så får du det, siger han.

Ingen skole siden 2. klasse

"Kasper" er anbragt på institutionen efter en afgørelse fra Ungdomskriminalitetsnævnet, der er et uafhængigt organ, der har til opgave, at medvirke til at forebygge ungdomskriminalitet.

De unge, der er spærret inde på den sikrede døgninstitution, er mellem 12 og 17 år. Nogle gange helt ned til 10 år. Flertallet er anbragt af deres kommune, fordi de har psykiske lidelser, hvor de kan være selvskadende eller udadreagerende.

Fakta om Egely og de sikrede døgninstitutioner

En mindretal af de 20 unge, der er plads til på Egely, er anbragt på grund af kriminalitet. Fælles for de unge er, at de er nogle af landets mest udsatte unge.

- Jeg har ikke gået i skole siden 2. klasse. Jeg har det svært med skole, og når jeg er i skole på Egely, så sidder jeg i en sækkepude. Så spiller vi brætspil eller jeg ser en film på DR1. Det er det, vi laver, fortæller han, da TV 2 Fyn taler med ham i besøgsrummet på Egely.

Slugte batterier

TV 2 Fyn har talt med flere nuværende og tidligere ansatte på Egely. Alle ønsker at være anonyme, da de frygter for deres fremtid i faget. De beretter om unge, der lider under opholdet på Egely.

- Vi har en ung, der var så medtaget, at han var skærmet i otte måneder. Han måtte ikke spise med de andre. Han måtte slet ikke have noget socialt med de andre, fortæller "Sabrina", der indtil fornylig var ansat på Egely.

- Nu hvor man har været der i så mange år, så kan man godt mærke, at med tiden bliver det værre for de unge at være der, siger en anden medarbejder, der her bliver kaldt "Markus".

- De unge kommer fra ressourcesvage familier, der hverken har tid, overskud eller ressourcer til at kæmpe deres sag, lyder det fra "Sabrina".

For et halvt år siden blev Lena Schødt Sørensen ansat som forstander på Egely. Hun erkender, at opgaven med at passe og hjælpe de unge er svær.

- De unge ønsker ikke at være her. De pårørende ønsker ikke, at de skal være her, så allerede der er vi meget bagud, når vi skal starte en pædagogisk handleplan, siger forstanderen.

Hun har iværksat en omfattende handlingsplan, der skal forandre Egely grundlæggende på en lang række punkter. En renovering af de fire afdelinger for unge er allerede gået i gang.

- Der kommer nogle farver på væggene, og nogle nye gulve. Før var der klinker. De unge har været med til at bestemme, fortæller Lena Schødt Sørensen.

Ifølge Socialtilsynet og "Kasper" er det også på høje tid, at de 20 år gamle bygninger bliver renoveret.

Dine erfaringer med Egely

- Vi har ikke varmt vand nogle gange. Ledningerne hænger ud af væggene, der er huller i væggene og panelerne er revet ud af væggene. Der er malet over det hele af unge, der har været her tidligere, siger "Kasper".

Socialtilsyn Øst i Jyderup på Sjælland, der har tilsynspligt med Egely, og skal sikre at love og regler bliver overholdt, skriver i seneste tilsynsrapport fra marts:

”De fysiske rammer på tilbuddet vurderes af socialtilsynet at fremstå slidte og med manglende vedligeholdelse. Der mangler hyggelig indretning og imødekommende rammer og faciliteter.”

Tilsynet har dog også anerkendelse til Egely for at have påbegyndt en tiltrængt renovering og kulturforandring.

Et skemalagt døgn

Udover at bo i utidssvarende bygninger, så er de unge også tvunget til at indordne sig under en meget stram husorden, der i det store hele dikterer dagens forløb.

- De siger til dig, at du skal have været i bad, ellers må du ikke komme ud af dit værelse. Du skal rede din seng, tømme skraldespanden, og hvis du ikke har gjort det, så skal du en time tidligere i seng. Du bestemmer ikke over noget, de bestemmer alt, lyder det fra Kasper.

Husordenen er på ti sider og sætter døgnet i rammer for de unge fra de står op til de går i seng.

- Alt er regelsat, hvad tid de skal stå op, hvornår de skal på værelserne, hvornår de må være i køkkenet, hvornår de må tage mad, hvornår de skal ryge, og hvis man bare misser et minut, er det bare ærgerligt, siger ”Kathrine”, der er ansat på Egely.

Forstanderen er godt klar over, at husordenen er restriktiv og på nogle punkter forældet. Derfor er der udarbejdet en ny husorden, der træder i kraft 1. juni.

- Vi har spurgt de unge, hvor de mener, at der kunne være nogle muligheder. De har blandt andet nævnt rygning, som et punkt, hvor der kan indføres mere lempelige regler, forklarer Lena Schødt Sørensen.

Mistillid til ny ledelse

Men selvom ledelsen har påbegyndt en kulturforandring, har nogle ansatte ikke tillid til, at den nye forstander kan forbedre forholdene på Egely.

- Ud fra hvad der bliver sagt og meldt ud, så lyder det som om, at det bliver bedre på Egely. Men i praksis, så er det kun blevet værre. Ungernes trivsel, personalet, arbejdsmiljøet, ja hele vejen rundt er der mere mistrivsel, siger "Kathrine".

Heller ikke "Kasper" mener, at forholdene er blevet bedre.

- Nej, der er ikke sket noget godt, det bliver kun værre og værre. Der er ikke styr på, hvem der møder hvornår. En dag blev vi lukket inde på værelserne fra morgen til om eftermiddagen, fordi der kun var to ansatte på vores afdeling, beretter han.

Forstanderen vil af hensyn til sin tavshedspligt ikke kommentere på unges forhold på Egely. Kritikken fra ansatte af, at udviklingen går den forkerte vej, mener hun bunder i forhold før hun kom til Egely.

- Der foregår et oprydningsarbejde, det kan jeg lige så godt sige, som det er. Der er nogle medarbejdere vi har været nødt til at sige farvel til i den proces her, siger Lena Schødt Sørensen.

En tidligere ansat har en anden udlægning af oprydningsarbejdet. 

- Lige nu er vi inde i en forandring, der siger, enten er du med os, eller også er du imod os, der er ikke plads til noget konstruktiv kritik, siger Sabrina.

For "Kasper" er der er også snart farvel til Egely. 1. juni flytter han til en anden institution.

- Jeg er allerede gået i gang med at pakke nu. Jeg kan næsten ikke vente med at komme væk. 

Derfor er der anonyme kilder i artiklen

Oversigt

    Oversigt