Alexander Bækkelund fra 7. b trykker på knappen, og robotten kører afsted til første opgave på den lille forhindringsbane.
Han har selv bygget og programmeret den sammen med de andre elever på Langeskovs First Lego League-team, der har vundet den landsdækkende konkurrence.
De er bidt af robotter og glæder sig til skolen slår dørene op til sit helt nye læringscenter.
Det er vigtigt at vi som virksomheder også støtter op omkring sådan nogle projekter, for det er jo vores arbejdskraft på sigt, det handler om. Vores værste udfordring i dag er jo rekruttering
- Det bliver da fedt. Jeg glæder mig til at se det. Jeg tror ikke, der er så mange der ved, hvordan man programmerer. Det tror jeg, mange kan lære i robothuset, siger han.
Langeskov Skole får et 300 kvadratmeter stort træningscenter, som bliver åbent for alle elever fra grundskolerne på Fyn. Det kommer til at bestå af 150 kvadratmeter øverst og to sciencerum nederst på hver cirka 75 kvadratmeter.
Robothus Fyn bliver en del af den ombygning på 35 millioner kroner, som Kerteminde Kommune vil renovere skolen for.
Robotter på skemaet
I robothuset kan eleverne møde elever og lærere, der arbejder med programmering. De kan opleve den nyeste teknolologi og efterfølgende selv bygge robotter med Lego.
De kan møde ingeniører fra de fynske robotvirkomheder, der fortæller om deres uddannelsesvej og arbejde med robotterne.
Skoleleder Klavs Kaspar Norup Lauridsen fra Langeskov Skole kan ikke få armene ned. Han og flere ildsjæle blandt lærerne har kæmpet i over tre år for en drøm, som nu går i opfyldelse.
- Det er fantastisk! Man råber og skriger efter fremtidig arbejdskraft, og jeg synes, vi som skole gerne vil være med til at støtte op omkring den her arbejdskraft, siger han.
Skolen har tæt kontakt til robotbranchen på Fyn, der bidrager med at få opstillet sine nyeste robotter i huset.
Ambitionen er at bygge et kursussted med workshops og faglige ture eller lejrskoler for alle grundskoleelever fra hele Fyn.
Fremtidens arbejdskraft
En række virksomheder fra den fynske robotklynge samarbejder med skolen om Robothus Fyn. Det gælder blandt andre Mobile Industrial Robots.
Direktør Thomas Visti ser træningscenteret som en vigtig mulighed for at sikre den arbejdskraft til branchen, der er stor mangel på i øjeblikket.
- Det er vigtigt at vi som virksomheder også støtter op omkring sådan nogle projekter, for det er jo vores arbejdskraft på sigt, det handler om. Vores værste udfordring i dag er jo rekruttering, siger han.
Skoleleder Klavs Kaspar Norup Lauridsen vil i løbet af de kommende måneder holde møder med en række af de fynske robotproducenter for at lave aftaler.
Tættere på virkeligheden
Ideen er at vise, at der ikke er langt fra det, eleverne bygger med Lego til, hvad virksomhederne producerer ude i virkeligheden.
Det skal få endnu flere elever til at gøre som Alexander Bækkelund og resten af First Lego Leage-holdet, nemlig at interessere sig for robotter.
Eleverne har brugt måneder på at bygge den robot, som de nu er taget til Oslo med. Her skal de forsvare Danmark i den skandinaviske finale af First Lego League.
Eleverne glæder sig til, det nye robothus slår dørene op om et års tid.
-Jeg synes bare det, at man fra en computer kan bestemme, hvad en robot kan gøre. Det er meget spændende, siger Simon Huynh fra 8. b
For hjerne og hænder
Skolen har arbejdet med robotter i en årrække og har gode erfaringer med, at det engagerer eleverne. Både de fagligt dygtige elever, men også de kreative, der kan noget med hænderne, kan være med.
- Udover at man lærer om programmering og robotter, så lærer man også en masse om dansk, matematik og engelsk, for mange af instruktionerne står jo på engelsk, siger Klavs Kaspar Norup Lauridsen.
Man forventer at tage det første spadestik til robothuset i marts 2018.