Det ser ud til, at det bliver meget svært at komme af med det radioaktive affald fra Risø.
Der er i hvert fald ingen af de kommuner, som er udpeget til at kunne tage sig af atomaffaldet, der umiddelbart er klar til at lægge undergrund til affaldet.
Det viser en rundringning, som Ritzau har foretaget.
- For os er det frygten for, at affaldet er farligt. På Bornholm er der i forvejen stor udstråling af radon fra undergrunden. Det får selvfølgelig tankerne til at køre rundt i hovedet på os om, hvad det her kan betyde, siger borgmester Winni Grosbøll (A).
Dermed slutter hun op om borgmestrene i Kerteminde, Struer, Lolland og Skive kommuner, som tidligere har afvist at modtage atomaffaldet.
- Det er ikke første gang, at jeg har været præsenteret for så sindssyge tanker. Det vil sende et helt forkert signal, siger Gert Mortensen, formand for klima-, teknik- og miljøudvalget i Lolland Kommune.
Han mener, at det både erhvervspolitisk og boligpolitisk vil det være et stort problem for hele området.
- Og selvom risikoen er minimal, kan man jo aldrig helt eliminere den. Bare se i Japan, siger Gert Mortensen.
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har udpeget seks mulige områder, hvor Risøs radioaktive affald kan nedgraves. Områder, som altså ligger i de nævnte kommuner.
Senere skal feltet formindskes til to eller tre mulige deponeringssteder. De berørte kommuner og regioner vil ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet blive inddraget i den proces.
Områderne er udvalgt ud fra en geologisk vurdering og ud fra hensyn til drikkevandet og risikoen for jordskælv.