Eksperiment: Tid til et opgør med den grove tone på nettet

Efter en uge som aktiv debattør på sociale medier har Magnus Ahlstrøm genfundet troen på, at den offentlige debat har en fremtid i online fællesskaber.

Provokerende reaktioner som et grin, et vredt ansigt og et ''wow''. Eller de kærlige som et hjerte, et kram og den blå tommelfinger. 

Magnus Ahlstrøm har lagt facebook-profil til hele paletten af reaktioner i form af emojis den seneste uge, hvor han har eksperimenteret med at give sin mening til kende på sociale medier.

Det har langt fra afskrækket ham fra at deltage i debatten online. En disciplin, han ellers havde opgivet. 

- Jeg har virkelig fået lyst til at råbe lidt mere op på sociale medier. Jeg tror på, at jeg kan være med til at skubbe til noget derinde. På den måde har det været en spændende uge, fortæller Magnus Ahlstrøm.

Mød Magnus Ahlstrøm

Han kastede sig i sidste uge ud i et eksperiment på TV 2 Fyns opfordring.

Eksperimentet er startet op i forbindelse med, at man kunne berette, at mere end halvdelen af unge mellem og 16 og 25 år har trukket sig fra debat online på grund af den grove tone. De fleste af dem tror i øvrigt heller ikke på, at de kan ændre noget ved at deltage i den form for debat.

Ondt i maven

De første kommentarer blev sendt af sted, mens sommerfuglene baskede i Magnus Ahlstrøms mave. For han har tidligere været udsat for, at saglige kommentarer, han smed på sociale medier, blev kvitteret for med personlige angreb som, at han var for ung, for lille eller for dårlig til at stave.

- Jeg fik lidt ondt i maven, hver gang jeg fik en notifikation, der fortalte mig, at der var en reaktion på en af mine kommentarer, fortæller Magnus Ahlstrøm.

Han kommenterede primært på historier på mediernes hjemmesider, og blandt andet på en historie om sygeplejerskernes strejke, en debat om Mette Frederiksen og en artikel om problemer med unge, der spiller for høj musik på soundbokse.

20-årige Magnus Ahlstrøm vil fortsat forsøge at sprede den gode debattone de sociale medier
20-årige Magnus Ahlstrøm vil fortsat forsøge at sprede den gode debattone de sociale medier
Foto: Jonathan Malat

- Den sidste historie affødte ubehagelige kommentarer på Facebook om, at de unge skulle smides i havnen sammen med deres soundbokse. Jeg skrev, om de virkelig mente det. De valgte dog at snakke henover mig i tråden, men jeg fik reaktioner på kommentaren, der var gode. Der var både hjerter og et par tommelfingre, fortæller Magnus Ahlstrøm.

Hjælp fra guidelines

Hele ugen har han haft en guide til det personlige ansvar i onlinedebat fra Dansk Ungdoms Fællesråd liggende ved siden af sin computer. Dem har han brugt som en slags tjekliste til at sørge for, at han aldrig selv gik over stregen med sine indspark.

Samlet_guide (1)
Foto: Dansk Ungdoms Fællesråd

Og selv om reaktionerne på Magnus Ahlstrøms kommentarer var både i den provokerende og i den anerkendende genre, har han ikke mistet modet som debattør på nettet. Tværtimod. I løbet af ugen blev det nemmere og nemmere, og nu har han besluttet sig for at fortsætte.

- Jeg skulle lige ud over rampen, siden da har det været fedt at blande sig i debatten, siger Magnus Ahlstrøm.

Han har også en tro på, at han kan være med til at gøre en forskel i debatten - og måske endda skubbe en holdning eller to i retning af sin egen.

Har du et spørgsmål til den grove tone på nettet, der får 68 procent af danskerne til tøve, når de sidder ved tastaturet og følger med i en debat online, så stil det her. 

Oversigt

    Oversigt