Det sker yderst sjældent, at 20-årige Magnus Ahlstrøm skriver en kommentar på Facebook. Og når han gør det, skynder han sig som regel at klappe computeren sammen igen.
- Det er frygten for at få noget personligt tilbage i hovedet, hvor de ikke forholder sig til det, jeg skriver, men i stedet forholder sig til mig som person, forklarer han.
Han har nemlig mødt de tastaturkrigere, der hellere skriver, at han er for lav, for ung eller bare dum for at ramme ham personligt, end de gider at kommentere på substansen i det, han har skrevet.
Magnus Ahlstrøm er ikke alene. Han er en af de 57 procent af de unge, der har trukket sig fra debatten online på grund af den grove tone. Og en af de 69 procent af de unge, der mener, at debatten online er præget af ekstreme holdninger.
Tal der netop er blevet offentliggjort i en ny undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd.
Påvirker ikke noget
Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, peger også på den grove tone som hovedårsag til, at mere end halvdelen af de unge undgår at debattere på nettet.
Undersøgelsen afslører dog også en anden væsentlig årsag til, at de unge droppen debatten online.
- Der er ingen tvivl om, at de unge bliver udsat for en hård behandling på nettet. Der er til gengæld også mange af de unge, der mener, at det alligevel ikke er muligt at påvirke samfundsdebatten ved at deltage i onlinedebat, forklarer Chris Preuss.
Der er nemlig kun 27 procent af de unge, der mener de kan påvirke samfundsdebatten online.
Derfor har Dansk Ungdoms Fællesråd nu udviklet ti guidelines til en bedre debat. Dels for at ruste de unge til at deltage, men også for at fremme den gode tone på nettet.
Magnus vil gøre forsøget
Magnus Ahlstrøm har taget imod TV 2 Fyns opfordring til nu at kaste sig ud i online debat med hjælp fra netop de ti guidelines fra Dansk Ungdoms Fællesråd.
Han skriver allerede sin første besked, mens vi er på besøg mandag 14. juni. Det bliver i fællesskabet Politikmentum på Facebook.
- Jeg kunne også godt tænke mig at prøve at skrive et svar til nogle af de kommentarer, hvor folk ikke taler så pænt, for at sige fra over for det. Jeg tror også, det er noget af det, der bliver svært for mig i den kommende uge, så jeg håber da, at folk vil være ordentlige, siger Magnus Ahlstrøm.
TV 2 Fyn besøger ham igen i næste uge, hvor han vil dele ud af de erfaringer, han gør sig.