En nation af gamle

Danmark bliver en nation af gamle. I år 2050 er 20 procent af danskerne over 70 år. I dag er det tal blot 13 procent.

Den udvikling kan være en bombe under samfundsøkonomien, simpelthen fordi der er færre yngre til at betale for flere ældre.

- Vi får en situation, vi ikke har prøvet før, hvor der er en meget større andel ældre, hvor der måske er flere ældre end der er yngre mennesker, så vi kan ikke bare gøre som vi plejer, siger Kaare Christensen, professor på Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.

Kaare Christensen understreger, at der også i fremtiden vil være stor forskel på, hvor friske og selvhjulpne de ældre vil være. Men flertallet får et forrygende seniorliv.

- Generelt kan man sige, at udviklingen har været positiv. Ikke bare i forhold til hvor længe vi lever, men også for hvordan vi fungerer. Især vores hoved. Også når vi kommer op i de højeste aldre, ser det ud til at blive bedre og bedre for hver ny årgang, der kommer, siger Kaare Christensen.

Stor fokus på at holde sig sund

Palle Vennekilde, formand for Ældresagen i Odense, synes det er vigtigt at holde sig i form - også når man er blevet ældre.
Palle Vennekilde, formand for Ældresagen i Odense, synes det er vigtigt at holde sig i form - også når man er blevet ældre.

Der er allerede mange pensionister, der i dag er friske i krop og sind.

- Der er meget fokus på, at man både skal bevæge sig, altså være fysisk aktiv. Men der er også meget fokus på at holde den øverste del af kroppen, nemlig hjernen, i funktion, siger Palle Vennekilde, der er formand for Ældresagen i Odense.

Palle Vennekilde cykler selv 30 kilometer om dagen, og han dyrker foreningslivet og passer haven.

Det er et fuldtidsarbejde at være pensionist og holde sig frisk. Det ved både han og de andre medlemmer i Ældresagen.

Derfor har man taget godt i mod Odense Kommunes tiltag med rehabilitering og genoptræning efter sygdom, så man kan blive selvhjulpen og kommunen kan spare på hjemmehjælpen.

- Det er jo en gevinst, når man pludselig oplever, at nu kan man klare nogle flere ting selv, og man er ikke afhængig af hjælp eller tidsmæssig hjælp. At man kan gøre tingene, når det passer ind i ens eget tempo, siger Palle Vennekilde.

Stigende alder skal tænkes ind

- Man lever længere, man er sundere længere, og dermed har man også mulighed for at være aktiv samfundsborger længere, siger ældrerådmand i Odense Kommune Per Berga Rasmussen (EL).

Det skal lykkes at hjælpe danskerne til gode, aktive seniorliv, for lægevidenskaben helbreder mange af de sygdomme, vi døde af tidligere.

Samfundet har heller ikke råd til at betale for massiv pleje i fem, 10 eller 15 år længere, end vi er vant til.

- Jeg er bekymret, hvis det er således, at vi ikke tager højde for den demografiske udvikling, at vi får flere ældre. Ældre ældre, lad os sige det sådan. Det er jeg selvfølgelig bekymret for, for det bliver vi nødt til at tage højde for. Men jeg er optimist, for jeg tror faktisk også, at folk får et meget aktivt seniorliv, siger Per Berga Rasmussen.

Oversigt

    Oversigt