Få Evas råd til at spise klimavenligt - med kød på menuen

Er det ikke både surt og dyrt at ændre sine indkøbsvaner til fordel for klimaet? Slet ikke, mener odenseanske Eva Poulsen, som har flere gode råd til at handle og spise grønnere - og hun spiser stadig kød.

Eva Poulsen går målrettet gennem grøntafdelingen i en Netto.

- Jeg danner mig lige et overblik, siger hun.

Med en grøn kurv over armen stiller hun sig foran en høj kølemontre med snittede grøntsager. Hun løfter forskellige, knitrende poser med hakket kål og skyllet spinat og vurderer dem. Et par stykker ryger ned i kurven. Det samme gør en bakke champignon og en pose gulerødder.

- Godt, de er også danske, siger hun og uddyber:

- Jeg går efter danske grøntsager og grøntsager med de gule datomærker på. Når datomærket er på, skal det bare bruges, så det ikke bliver smidt ud.

Ude godt, hjemme bedst

Eva Poulsen har været med i "Familiens Klimatopmøde", som Odenses Klima- og Miljøforvaltning satte i gang september sidste år.

Klimatopmødet foregår på nettet og handler om at ændre hverdagsvaner til gavn for klimaet - især når det drejer sig om, hvad vi køber og putter i munden. Eva Poulsen deltog i april, og det har skubbet til hendes indkøbsvaner, selvom hun inden var opmærksom på, hvordan produktionen af madvarer påvirker klimaet.

- Jeg tænkte over klimaaftrykket i forvejen og over at spise lokalt, fra jord til bord, og om æblerne kommer fra Danmark eller Holland. Men jeg gør det inden for rimelighedens grænser, for du kan også købe lokalt produceret kød, som så koster fem gange så meget.

- Nu tænker jeg endnu mere over, hvad der er i sæson, og om en vare er importeret langt væk fra. Og jeg spiser mindre oksekød og mere kylling og svinekød. Tidligere har jeg ikke skelnet så meget mellem kalvefars og svinefars, men der er stor forskel i forhold til klimaet.

Stor forskel på kødtyperne

I Familiens Klimatopmøde bliver man på et website præsenteret for en række temaer, som er udvalgt efter, at man som privatperson kan gøre en forskel med sin adfærd: Hverdagstransport, ferietransport, aftensmad, frokost, opvarmning af boligen og køb af tøj og elektronik.

FGA_eva_gode_raad

Under aftensmad får man to spørgsmål til at begynde med: Spiser man okse- og lammekød en eller flere aftener om ugen, og har man lyst til at ændre på det? Hvis man kan svare ja til begge dele, klikker man sig videre.

Her kan man åbne en CO2-regnemaskine, indtaste sin aftensmad og med det samme se, hvor meget CO2 produktionen af forskellige madvarer udleder - fra høj udledning ved hakket oksekød til lav udledning ved kyllingekød og marginal udledning ved grøntsager.

På den måde får man et overblik over, hvor meget aftensmåltiderne belaster klimaet, og hvilke alternativer med et lavere klimaaftryk, man med fordel kan spise. Og man kan hente inspiration til nye opskrifter og afprøve nye retter.

Nem og billig tilvænning

Indtil videre har 207 familier deltaget i Familiens Klimatopmøde, som er opstået i kølvandet på, at hele Odense Kommune skal være klimaneutral senest i 2030. I en video på topmøde-sitet byder politikerne fra Klima- og Miljøudvalget i Odense velkommen til klimatopmødet med velmente punchlines:

- Hver gang vi hver især gør en indsats, bringer det os tættere på målet. Sammen kan vi løse de største udfordringer.

Og selvom det kan lyde som floskler, er Familiens Klimatopmøde et godt værktøj, mener Eva Poulsen.

FGA_serietekst_v4

- Jeg kunne især se forskellene på madvarerne (CO2-udledningen, red.). Hvilken forskel der faktisk er på at spise oksekød og kylling. Det var en overraskende stor forskel og mere, end jeg regnede med, siger hun.

For Eva Poulsen og hendes 14-årige søn har deltagelsen betydet, at de nu får endnu mere grønt - også i sønnens madpakke. Hun har med egne ord været opmærksom på klimapåvirkningerne i lang tid, fordi "vi skal have noget at give videre til de næste generationer", og det behøver ikke at være hverken surt eller dyrt at hjælpe klimaet ved at spise lidt anderledes, pointerer hun.

- Oksekød er jo blevet meget dyrt, og kål, blomkål og grove grøntsager er ikke så dyrt. Så det er ikke altid en dyr løsning at købe mere klimavenligt.

- Jeg har vænnet mig til at spise flere grove salater til alle slags måltider, og hvis du laver en gryderet, så put flere grøntsager i.

- Jeg kan godt lide kød, men man kan jo godt nøjes med lidt kød nogle gange - én hakkebøf i stedet for to og så nogle flere grøntsager til, siger hun.

Du kan selv prøve kræfter med Familiens Klimatopmøde her.

Har du også svært ved at ændre vaner, så kan du måske få et par gode råd i den her artikel.

Oversigt

    Oversigt