- Jeg cykler i børnehave hver dag, og jeg cykler lidt langt, for vi skal over en bro, fortalte femårige Malik, der også samtidig mente, at det var ret sejt at have en cykel.
Han kommer fra en af Odenses mest cykelglade børnehaver, Jernbanegade Børnehus.
For nylig var børnehaven, der selv ligger i en nyanlagt cykelgade, nemlig med til at indvie en ny, kommunal cykelbane lige uden for børnehavens hoveddør.
Malik og en god del af hans kammerater fra børnehaven havde taget plads foran klima- og miljøforvaltningen i Odense og var gået med til at give et nummer for rådmanden på området, Tim Vermund (S) i anledningen af Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyns trafik-serie "Fyn skifter gear" er skudt i gang.
Jeg har et båthorn på min cykel, og når jeg trykker på det, så griner jeg rigtig meget nogle gange.
Efter Malik havde råbt "Kom ud, eller vi synger", stemte kammeraterne i og brød ud i Poul Kjøller-hittet "Jeg er så glad for min cykel" akkompagneret af cykelklokker.
Der var da også kun roser fra rådmanden, som efterfølgende gav en rundvisning i forvaltningen.
Sang serie i gang
De små cyklister kunne også fortælle, at de selv var ret glade for at hoppe på cyklen.
- Min cykel er pink og har en klokke, der er en mariehøne-klokke, sagde femårige Myanna Rose og forklarede, at den var vildt sej.
Hun var ikke den eneste, der godt kunne lide sin cykel. Sådan havde Malik det også.
- Jeg har et båthorn på min cykel, og når jeg trykker på det, så griner jeg rigtig meget nogle gange, lød det fra ham, mens han fortalte, at der nogle gange er rift om en særlig grøn cykel henne i børnehaven.
Flere skal på cyklen
Og der er brug for den slags entusiasme for en tur på jernhesten, hvis Odense Kommune skal indfri sine ambitioner om dobbelt så mange cykelture og samtidig gøre kommunen klimaneutral om blot seks år.
- Hvis man fordoblede antallet af cykelture i byen, så ville det se rigtig godt ud for vores klimaregnskab, men også for den by, det ville skabe, forklarede klimarådmand Tim Vermund (S) og fortsatte:
- Så er det enormt vigtigt, at vores børn og unge mennesker lærer at cykle og bliver ved med det. Hvis man ikke får tillagt sig de dårlige vaner, bliver det nemmere at holde ved de gode senere i livet.
For at hjælpe de unge mennesker med at holde fast i den slags vaner, har kommunen blandt andet indført standsningsforbud fra 7.30-8.15 foran en række af byen skoler. Det betyder, at forældre enten må aflevere på cykel eller inden 7.30.
Dertil er flere veje blevet forvandlet til cykelgader som Slotsgade- og Jernbanegade i kvarteret, hvor børnehaven ligger.