Ida Marie Kristensen

Erhvervsreporter - Fyens Stiftstidende

2. okt. 2024 kl. 21:30
Fyn

Jernbanen var overalt som edderkoppespind: Nu er de fleste tog væk - særligt én ting tog livet af dem

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Togene bandt Fyn sammen og bragte velstand med sig, men klimamæssigt var fortidens damplokomotiver kulsorte. Nu venter en grønnere fremtid måske.

Før bilerne, busserne og lastbilerne kørte på de fynske landeveje, var der en tid, hvor øen var domineret af jernbaneskinner, og enhver by med respekt for sig selv havde en stationsbygning i bedste matadorstil.

Men tiderne ændrede sig efter anden verdenskrig, og togene på øens lokalbaner kunne fra 1950'erne ikke længere følge med de nye rutebiler og anskaffelsen af biler til privat brug.

I stedet endte lokomotiverne med tiden på Danmarks Jernbanemuseum i Odense under vingerne på forsknings- og samlingschef René Schrøder Christensen.

Her står de tavse kæmper nu klar til at betage teknikinteresserede besøgende og museumsfolk.

Vækstens jernkæmper

I mange år stod jernbanen som det ypperste symbol på teknologisk fremdrift og økonomisk vækst: Det buldrende lokomotiv stærkt som tusinde okser og med en formåen tilsyneladende uden grænser.

Men René Schrøder Christensens forskning afdækker også en anden side, som ikke er særlig velfortalt. For mere end 175 år med jernbanedrift har sat sit aftryk på atmosfæren.

Fortidens lokomotiver kørte selv på kul og fragtede det. Men de var ikke særlig energieffektive. Arkivfoto: Danmarks Jernbanemuseum.

- Da jernbanen kommer til, er den jo det sorteste. Det osende damplokomotiv bliver et ikonisk billede på industrialisering. Den her jernbane, der dels selv bruger kul, men også bringer det ud til fabrikkerne, som opstår rundt omkring, forklarer han i et afsides mødelokale, mens de besøgende begynder at stimle sammen til de hellige haller på museet.

- Jernbanen kan ikke se sig fri for at have haft enorme CO2-udledninger, siger han som en opsummering på flere års forskning, der kulminerer i bogudgivelsen "Den sorte omstilling", som udkommer 11. oktober.

- Togene sviner voldsomt, og CO2-udledningerne vokser gevaldigt fra 1880 og kulminerer omkring anden verdenskrig. Vi kan se, at omkring 1950 sker der et drastisk dyk i udledningerne, fordi man udfaser damplokomotiverne og for alvor satser på dieseltogene. Det var datidens "grønne" alternativ.

Langsom elektrificering

Men det grønne alternativ kunne sagtens gøres endnu grønnere med elektrificering. Teknologien til at elektrificere jernbanenettet har fandtes i omkring 140 år. Selv om vores elproduktion med kul har haft (og stadig i nogen grad har) et massivt CO2-aftryk, så betyder den manglende elektrificering og manglende eltog, at der til dags dato stadig køres med regionaltog på diesel over Fyn.

- Teknikken har været der siden begyndelsen af 1900-tallet. Se eksempelvis S-togene fra 1930'erne, der er født elektriske. Det har i højere grad været et økonomisk spørgsmål, siger René Schrøder Christensen.

Sådan går det med elektrificeringen

De nye el-togsæt (IC5) skal efter planen på skinnerne i midten af 2027 og kan køre 200 km/t.

Til den tid skal hele ruten fra København til Aalborg være klar til eltog. I dag er anlæg og skinner kun elektrificeret fra København til Fredericia hen over Fyn.

Banedanmark regner ikke med at elektrificere Svendborgbanen. Til gengæld er forventningen, at batteridrevne tog skal køre på skinnerne, når de nuværende dieseltog skal skiftes ud.

Kilde: Banedanmark, Transportministeriet og GoCollective.

Debatten om el mod diesel har faktisk været oppe flere gange.

- I 1950'erne handlede det om at finde alternativet til damplokomotiverne. Der blev nedsat et såkaldt Traktionsudvalg, som i 1956 konkluderede, at der skulle satses på diesel. Driftssikkerhed og økonomi var afgørende, fordi elektrificering ville betyde store anlægsinvesteringer - senest havde vi diskussionen igen i forbindelse med de fallerede IC4-tog. Vores svenske naboer begyndte allerede udviklingen omkring 30'erne, og Sverige har i dag elektrificeret over 70 procent af jernbanenettet.

Næste stop Katterød

For hundrede år siden var Fyn dækket af et fintmasket net af baneskinner. Eksotiske destinationer som Katterød, Flemløse og Frørup var også stop på ruterne, hvis buede forløb mest af alt ligner blodårer frem for højhastighedslinjer tegnet med lineal.

- Faktisk var der maksimalt fem kilometer til den nærmeste station her på øen, og på lokalbanerne var der cirka tre kilometer mellem stoppene, fortæller René Schrøder Christensen.

Assensbanen anno 1930 med afstikkere til en lang række byer over alt på Fyn. I dag bliver skinnerne brugt til at køre med skinnecykler. Arkivfoto: Danmarks Jernbanemuseum

Tilsyneladende kunne det ligne svaret på mange af de problemer, den kollektive trafik i dag har, hvor mange folk har langt til nærmeste togstation eller har set Fynbus nedlægge den lokale busrute.

Som et tankeeksperiment kunne man forestille sig, at busserne ikke havde vundet over jernbanen. Investeringen i el var for længst lavet, og vi ville have en stærk skinnerygrad i den kollektive trafik, som nemt kunne sænke vores CO2-udledninger med grøn strøm.

I Lise Nørgaards Matador portrætteres en stor del af fortællingen endda på den charmerende Jernbanerestauranten, hvor folk mødes. Var det hele så ikke meget bedre?

Ringe er en af de stationsbyer, der er blevet til som resultat af jernbanen. Her står personale på perronen og i vinduerne omkring 1896. Arkivfoto: Danmarks Jernbanemuseum.

- Man havde ikke alternativer, da man etablerede lokalbanerne i sin tid, og det er nok vigtigt at forstå. Det var i høj grad offentlige midler, der finansierede anlæggelsen af jernbanerne - statslige og kommunale. Staten ejede ofte 50 procent af aktiekapitalen. De fleste privatbaner var aldrig økonomisk rentable, forklarer René Schrøder Christensen.

Det var både enormt dyrt for skatteborgerne og samtidig en dårlig forretning.

- Men mindst lige så vigtigt er det, at togene var bundet til sporet, hvor vejtrafikken var fleksibel.

De kvalte baner

Og her finder man også forklaringen på, hvorfor busserne, bilerne og lastbilerne kvalte de små lokalbaner. Det er nogle af de samme argumenter, som i dag bruges, når man taler om en omkostningstung etape to for letbanen i Odense mod at indkøbe rummelige elbusser, som man har gjort i Aalborg.

- Vejtrafikken vandt dengang, fordi den var langt billigere og mere fleksibel. Man kunne eksempelvis let omlægge ruter. Lokalbanerne forsøg blev dengang bestemt af grundejeres interesser og interessenter, som kunne bidrage til driften, siger René Schrøder Christensen.

- Hvad kan vi lære af den historie i dag?

- Jernbanen har været en bærende drivkraft igennem vores historie, og selv om den virkelig har svinet, så bygger meget af vores velfærd i dag på de fremskridt, den har ført med sig. Den har jo også styrket byerne, hvor vi så i dag kan lave grøn transport som letbanen.

- Så du mener ikke, at jernbanen har fremtiden bag sig?

- Bestemt ikke. Man taler om en renæssance for togtrafikken i form af de letbaner, der bliver rundt omkring i verden, og det samme gælder for eksempelvis nattog på internationalt plan.

- Det er et genialt og effektivt transportmiddel mellem store byer eller lande, hvis landene imellem stoppede med at lave så mange benspænd for de rejsende. Som i dag taler Danmark og Tysklands elsystemer ikke sammen, siger han og pointererer, at der ikke er ræsonnement i at bringe lokalbanerne tilbage.

- Det har aldrig været økonomisk rentabelt og vil aldrig blive det. Sådan øvelse ville kræve enorme summer.

Fyn skifter gear

Vi kører mere i bil end nogensinde. I Danmark kører vi 40 milliarder kilometer om året i vores privatbiler - oftest til og fra fornøjelser. Men skal det være sådan?

Er det muligt at parkere fossilbilen og vælge mere grønne alternativer?

Det undersøger TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende fra 23. september til 6. oktober.

1. okt. 2024 kl. 6:00

På 45 minutter er populær p-plads fyldt op - nu overvejer universitet betalt parkering

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Syddansk Universitet har et klimacenter, forsker i at fremme cyklisme og vil mindske sin CO2-udledning. Men samtidig har universitetet en af Odenses største gratis parkeringspladser til studerende og ansatte. Der er kun p-plads til hver tiende, svarer universitetsdirektør.

Selvom det er en af byens største, gratis parkeringspladser, så er det alligevel svært at finde en ledig plads blandt Syddansk Universitets 2.300 p-pladser efter klokken 8.30.

Det kunne Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn konstatere en tilfældig hverdagsmorgen, hvor en stor del af de tilsvarende 5.132 cykelparkeringspladser fortsat stod tomme.

Men burde det ikke være omvendt på et universitet med førende klimaforskere, en supercykelsti direkte til campus og et mål om at mindske sine CO2-udledninger med minimum 57 procent inden 2030?

Den praktiske løsning

Blandt de studerende er holdningerne til de mange gratis p-pladser delte.

De to henholdsvis civilingeniør- og medicinstuderende Tasneem Samara og Asmaa Rawashdeh er blandt universitetets 19.000 studerende.

De bor begge i Odense og kører i bil sammen til universitetet om morgenen. Tasneem Samara har to børn, der skal afleveres, og derfor er bilen førstevalget.

- Ellers er det svært at få til at hænge sammen, for jeg bor ikke tæt på et letbanestop, og med bus vil det kræve fire skift, forklarer hun og fortæller, at tanken om at nedlægge distancen til SDU på cykel ikke rigtig er noget for hende. 

Tim Kyhn

Asmaa Rawashdeh medgiver, at hvis der kommer betalingsparkering for de studerende, vil hun nok genoverveje, om det i længden bliver for dyrt.

Anders Larsen, der læser spiludvikling og læringsteknologi, tager for det meste cyklen, for han bor i Odense C, men når vejret er skidt, eller han har planer efter undervisningen, tager han bilen.

- Jeg ville nok tænke over det en ekstra gang, hvis der kom betalingsparkering, medgiver han.

Biler koster samfundet dyrt

Der er grund til, at store beløb investeres i at forske i cykelfremme, som det kaldes at tage cyklen i højere grad frem for bilen. 

Samfundet sparer 8,39 kroner per kilometer kørt på cykel frem for i bil blandt andet, fordi fysisk aktivitet mindsker risikoen for livsstilssygdomme som type to-diabetes med 45 procent.

For elcykler er beløbet 5,36 kroner per kilometer, viser beregninger fra Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme. 

Klimaet bliver også forskånet. En tur på jernhesten op til 7,5 kilometer udleder 92 procent mindre CO2 per tur sammenlignet med at tage bilen.

Kilde: Trafikministeriet, Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme og Cyklistforbundet

Børnelogistik spiller ind

For Leon Bodenhagen, der er en af i cirka 5.400 ansatte, er det anderledes. Hans morgenlogistik omfatter også to børn, der skal afleveres på vejen fra Skt. Klemens og til jobbet som professor hos SDU Robotics.

Derfor er cyklen ikke et reelt alternativ for ham, siger han.

- Jeg ville rigtig gerne cykle, men det er ikke kun mig selv, der skal transporteres om morgenen.

Javier Rubia er tilknyttet SDU som innovationsforsker og kommer fra Kirkeby på Sydfyn. Herfra vil en tur med cykel, tog og efterfølgende letbane tage dobbelt så lang tid som med bil, men som studerende boede han ved Rosengårdcentret og startede alligevel bilen.

- Nogle gange var pladsen fyldt, og så vendte jeg om, kørte hjem og kom tilbage uden bil. Så dengang vil jeg sige, at det ikke var så nødvendigt som nu, siger han.

Bilen koster samfundet dyrt

SDU har lavet omfattende forskning, der peger på "enorme sundheds- og klimagevinster" ved cykelfremme. Forskere fra universitetet har også indsamlet og bearbejdet data, der danner grundlag for et digitalt Danmarkskort over, hvor der er størst potentiale for at få danskerne til at cykle mere.

Her er universitetet selv et af de steder, hvor der er muligheder.

Har man så ikke et særligt ansvar for at handle på den slags viden? Det vil universitetsdirektør hos SDU, Thomas Buchvald Vind, gerne svare på.

Mange kommer udefra

SDU har reserveret særlige p-pladser til bilister i el- og, hybridbiler og samkørsel. Der bliver dog ikke ført kontrol med, hvem der parkerer på pladserne. 

40 procent af SDU’s 19.000 studerende og 5.400 ansatte bor uden for Odense Kommune. Eksempelvis Sjælland, andre steder på Fyn eller i Jylland.

Artiklen er opdateret er med faktabox den 2. oktober klokken 10:48.

Kilde: Universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind

Ida Marie Kristensen

I viser selv, at der både er potentiale i jeres område og mange gevinster både for den enkelte og samfundet ved at tage cyklen i stedet for bilen. Har I ikke et særligt ansvar for at handle på de ting, I selv finder ud af i jeres forskning?

- Jeg synes bestemt også, vi har handlet på det. Vi har sørget for, at det er nemt at komme til universitetet på cykel, har tre letbanestop og gode muligheder for cykelparkering, siger han.

Universitetsdirektøren vurderer ikke, at der er for gode muligheder for parkering, når man sætter antallet af studerende og ansatte op mod antallet af p-pladser.

Lægger man de to tal sammen, vil der cirka være parkeringsplads til hver tiende, der har sin gang der, påpeger han.

Ida Marie Kristensen

Man kunne argumentere for, at I lokker folk i bilen med gratis parkeringspladser. Kommer I til at ændre på det?

- Det har altid været gratis at parkere på SDU, og betalingsparkering er noget, vi kigger ind i de kommende år. Vi har ikke nogen aktuelle planer, men om nogle år kommer Nyt OUH (i 2027, red.), og de har betalingsparkeringspladser.

- I den forbindelse kommer vi også til at have diskussionen om, om vi skal have noget tilsvarende, siger han.

Mens SDU har 2.300 gratis p-pladser, har byens største p-kælder under Thomas B. Thriges Gade omkring 1.000 betalingspladser til biler.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her