Det lønner sig at forhale tiden over for kommune, domstol og Statsforvaltningen, hvis man vil vinde forældremyndigheden over sine børn i skilsmissesager.
Flere eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med, fortæller, at forhaling er en velkendt metode, når forældre slås om forældremyndighed eller vil forhindre den anden forælder i at få samvær.
Det kan være udeblivelse fra møder, afbud i sidste øjeblik samt sene svar på myndighedernes skrivelser. Og ofte lønner chikanen sig.
- Det ser ud til, at der er nogen, der spekulerer i manglerne i sagsbehandlingen og i at trække tiden ud, og at der er nogen, som synes, at målet helliger midlet, siger formanden for Danske Familieadvokater, Helle Larsen.
Flere steder på internettet florerer en uofficiel "opskrift" på, hvordan man i sager om samvær, bopæl og forældremyndighed med fordel kan snyde systemet ved at komme med falske anklager og trække tiden ud.
Hos Statsforvaltningen, der behandler sager om samvær, bopæl og forældremyndighed, erkender kontorchef Bente Kousdal Sørensen problematikken.
- Ja, vi har kendskab til, at der ligger en opskrift, så man kan bygge sin sag op på en måde, der falder ud til ens egen fordel og uden, at man bagefter kan dømmes for injurier.
- Vi ved også, at tiden kan arbejde for den ene forælder, og at jo længere tid et barn ikke ser den ene, desto sværere bliver det at genetablere kontakten, siger hun til Kristeligt Dagblad.
Avisen fortæller om Søren Dahl fra Fyn, der er havnet i en kafkask situation. Hans ekskone har beskyldt ham for at være voldelig mod parrets børn, og mens myndighederne undersøgte sagen, måtte han ikke se sine to sønner.
Da politiet stoppede efterforskningen, fordi "der ikke var rimelig formodning om, at der var begået noget strafbart", var det så længe siden, han havde set drengene, at retten vurderede, de var mest knyttet til deres mor.
Hun vandt forældremyndigheden, og det er nu godt 10 måneder siden, Søren Dahl sidst så sine børn.