Forbud mod garnfiskeri i fjorden på vej

I tusindvis af ørredyngel er i disse dage på vej ud i de fynske vandløb til glæde for sportsfiskere og turisterhvervet. Men mange af ørrederne kan i stedet ende i fiskeres garn i Odense Fjord. Nu bliver garnene måske fobudt.

Bag udsætningen af ørredyngel står de fynske kommuner samlet i organisationen Havørred Fyn. Alene i de her uger bliver der udsat 330.000 ørredyngel opdrættet hos Fyns Laksefisk. Hver lille ørred koster fire kroner at opdrætte, så i alt er der blevet udsat fisk for over 1,3 millioner kroner. Til gengæld lagde lystfiskerturister op mod 38 milloner kroner på Fyn og øerne sidste år.

- Det er kritisk for projektet Havørred Fyn, hvis det er sådan, at der er mange af de fisk der var tiltænkt lystfiskerne, der i stedet bliver fisket af fritidsfiskerne i fjorden, siger Steen Møller (K), der er by- og kulturrådmand i Odense.

Forbud deler vandene

Den gældende bekendtgørelse, der fastlægger fredningebælterne omkring Fyn løber til 2015, men naturerhvervssstyrelsen har nu valgt at sære en proces igang, der åbner for en ændring af bekendtørelsen allerede i år.

Vandpleje Fyn håber på, at det vil resultere i et forbud i Odense Fjord, som efter deres mening fungerer som en flaskehals for ørreder opdrættet i vandløbene. Her kan netfiskerne med få net de rette steder fange mange ørreder.

- Vi går efter det, som er bedst for os. Vi har som sådan ikke noget imod netfiskerne. Vi har 7000 kilometer åben kystlinje ved Danmark, hvor de kan sætte deres garn. Men vi er interesseret i, at de ikke må netfiske i de sårbare områder, som virker som flaskehalse, siger Lars Henriksen fra Vandpleje Fyn.

Fritidsfiskerne mener der i mod, at der kan være plads til alle.

- Man skal også have lov til at fiske med garn. Vi er lige så meget ude efter andre fisk end ørreder, siger Jørgen Pedersen fra Dansk Amatørfiskeriforenings Nordfyns afdeling.

Se mere på TV 2/FYN i aften kl. 19.30

Oversigt

    Oversigt