Da den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, grundlovsdag træder op på talerstolen på Ollerup Gymnastikhøjskole til demokratifestival tager hendes tale udgangspunkt i en oplevelse, hun havde i Odense tilbage i maj.
Dengang besøgte hun de tre tatovører, som valgte at vidne mod Black Armys medlemmer, der havde truet og afpresset dem for beskyttelsespenge.
I Ollerup skinner solen over festivaldeltagerne, og Mette Frederiksens budskaber er lige så skarpe som solens stråler.
- Dengang vores forfædre lavede Grundloven, kunne de ikke tage højde for indvandrerbander i Odense. Den brutalitet, der hersker omkring banderne, er af en karakter, vi ikke kender i Danmark. Vi har altid været et relativt trygt samfund med ret lav kriminalitet. Pludselig kommer der nogle indvandrerbander, som vender fuldstændig op og ned på det hele, og der bliver vi også nødt til at tage nye værktøjer i brug, siger formanden til TV 2/FYN.
Odense-besøg gjorde indtryk
Derfor foreslår Socialdemokratiet, at vidner kan få lov til at være anonyme i bande- og rockersager.
- De her bander er jo skruppeløse. De truer, og de har den værste form for opførsel, man næsten kan forestille sig. Så hvis ikke vi helt entydigt stiller os på vidnernes side, er der alt for mange, der ikke tør vidne mod banderne, mener Mette Frederiksen.
Konkret foreslår Socialdemokratiet en vidnepakke, hvor vidner kan få psykologhjælp, bedre erstatning og mulighed for at vidne anonymt.
- Jeg vil ikke lægge skjul på, at det gjorde et meget, meget stort indtryk på mig at være i Odense og snakke med de vidner, der har valgt at vidne mod Black Army. Det, der gjorde indtryk, var deres mod, men også at vi som samfund faktisk ikke har passet godt nok på dem, siger Mette Frederiksen.
Omkring 2.500 mennesker overværede Mette Frederiksen tale på Sydfyn.