Sportsfiskere og lærlinge kan nu redde 600.000 lakseørreder, der skal sættes ud i de fynske åer inden slutningen af april.
Som erstatning for de lockoutede tre lærere, der er specialister til opgaven, har Produktionshøjskolen Elsesminde fundet en løsning, så fiskene ikke lider unødigt.
Fyns Laksefisk er gået i tæt samarbejde med DTU Aqua, Havørred Fyn og Vandpleje Fyn om at udarbejde en udsætningsplan samt en procedure, der vil kunne varetages af frivillige og lærlinge, oplyser viceforstander på Elsesminde, Arne Pallisborg.
- Vi arbejder nu på højtryk for at finde en løsning, som alle parter vil kunne acceptere. Heldigvis har Sportsfiskerne i Vandpleje Fyn og flere andre private personer tilkendegivet at de vil hjælpe, og det gør vi sandsynligvis brug af, siger Arne Pallisborg.
Den løsning, som der arbejdes på for at få de mange lakseørreder ud i åerne inden det er for sent, vil ifølge Pallisborg ikke opfylde de oprindelige udsætningskrav, men situationen taget i betragtning, vil den kunne accepteres.
- Vores tre lærere, som har indgående viden om og erfaring med udsætning af fisk og drift af anlæggene, er desværre ramt af lockout og må ikke deltage i arbejdet.
- Derfor kan udsætningerne ikke gennemføres ifølge udsætningsplanen, og vi bliver nok nødt til at erkende, at udsætningerne i år vil foregå fagligt utilfredsstillende og med risiko uhensigtsmæssigheder.
- Alternativet, som er aflivning af fiskene, er dog ikke acceptabelt og forsvarligt, fastslår Arne Pallisgaard.
Dyrenes Beskyttelse er rystet over, at de mange fisk risikerede at dø, hvis der ikke fandtes en løsning og undrede sig over, at hensynet til lockouten af lærerene gik forud for dyreværnsloven.
- Jeg har aldrig hørt, at en lockout skulle sætte landets lovgivning ud af spil, siger dyrlæge Jens Svenningsen, der er dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.
Han peger på, at fiskene - hvis de ikke sættes ud - vokser sig så store i karrene, at de bliver stressede, begynder at bide og æde hinanden. Alternativet er aflivning inden det kommer så vidt.