Fyn går agurk: Sådan hacker du din hjerne til at spare i hverdagen

Det er svært at ændre vaner, men det er vigtigt, hvis man vil spise mere klimarigtigt. Hemmeligheden bag et vanebrud er enkel.

Har du også haft nytårsforsæt om vægttab, gode vaner eller en bedre version af dig selv, der aldrig blev til noget?

Det er ikke nemt at ændre vaner, heller ikke når det kommer til klimaet. Men Thomas Vovemod er en vaskeægte ekspert inden for emnet og har gjort karriere i at gøre tingene anderledes.

Faktisk har han bygget et helt palæ i Aarhus, hvor inventaret vender på hovedet, til samme formål.

- Det er hammersvært for familier at bryde deres vaner. Hverdagen er fyldt med praktik og børn, og når nogen så kommer og siger, at vi skal ændre, hvad vi spiser, går hjernen i alarmberedskab og siger: "Nej! Det har vi prøvet! Det skal vi ikke!", forklarer Thomas Vovemod, der borgerligt hedder Thomas Wulff Lütken, fra stuen i sit vanebrudspalæ, hvor gulv og inventar er placeret i loftet.

Hvis det - bogstaveligt talt - lyder som den omvendte verden, skal du ikke lade dig afskrække. For det er der råd for.

- Din hjerne arbejder på en forudsigelig måde, og den kan du hacke, hvis du ved, hvordan du skal gøre det, siger han.

Vanebruddets gyldne regler

Skal man for alvor flytte sig selv og sine spisevaner, så de eksempelvis stikker i en mere klimavenlig retning, handler det om ikke at ville alt på én gang.

- Det er rigtig vigtigt at tage vores vanebrud i små bidder. Det er nemlig sådan, at vores hjerner ikke rigtig kan finde ud af at lave mange ting på én gang, så den mindste ting, du kan lave om, betyder noget, siger han.

FGA_vaner_gode raad

Derfor kan man hurtigt sætte sig op til fiasko, hvis man går fra at skifte klimadyrt oksekød ud med en gulerod.

- Hiv fat i den store oksebøf, lammekødet eller hakkebøffen, der kan du virkelig flytte dig. Men lad være med at flytte den over til en fuldstændig plantebaseret kost. Byt det til et andet stykke kød: kylling eller gris, siger Thomas Lütken og fortsætter.

- Start med noget, du godt kan lide, og lav det til et hverdagseventyr. Et hverdagseventyr er noget, der er fedt at gøre i stedet for. Måske dine børn opdager, at de kan lave en fuldstændig fantastisk og eksotisk ret med kylling i, så har vi lige pludselig glemt, at det var oksekødet, der styrede vores måltid fredag aften.

Det er helt normalt

Klimavenlighed behøver ikke være den primære motivation for at ændre sine kostvaner. Det kan der være mange gode grunde til.

- Er man ikke typen, der går op i klimaet, vil jeg alligevel anbefale at bytte kødet ud. Det er vanvittigt dyrt nu, så der er penge at spare.

Og sidder du nu tilbage med tanker som "det går aldrig" eller "vi har prøvet før, det virkede ikke", så frygt ej, er beskeden fra vanebrudseksperten.

- Hvis du lige nu sidder og tænker: "Kan jeg finde ud af det her? Er der et godt liv med en anden slags mad?". Så kan jeg glæde dig med, at du lige nu er blevet ramt af dit mentale vogtersystem. Det vil langsomt, men sikkert blive anderledes, når du prøver det nye af og finder ud af, at det godt kan være ret fantastisk.

Tidligere blev 500 ton agurker smidt ud årligt, fordi de var for krumme, grimme eller små. Vidste du, at den perfekte førsteklassesagurk i Danmark vejer 250-280 gram, er plastemballeret og er lige?  

FGA_serietekst_v4

Oversigt

    Oversigt