Fynboer og sønderjyder plages af dårligt indeklima

Mere end hver fjerde i Region Syddanmark klager over dårligt indeklima på deres arbejdsplads.

Konsekvenserne er hovedpine, koncentrationsbesvær og sygedage. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Camfil Farr, der opfordrer til lovgivning om, hvor ren luften skal være på arbejdspladser.

Mens klimaet de senere år har været diskuteret vidt og bredt, har der været mere stilhed omkring indeklimaet.

Det på trods af, at vi faktisk opholder os indendøre i 90 procent af vores liv, og at luftforurening - der trænger ind i bygninger - hvert år koster ca. 3.400 danskere livet[, tusindvis af sygedage og samfundet milliarder af kroner.

En ny undersøgelse foretaget af Epinion for Camfil Farr viser, at mere end hver fjerde i Region Syddanmark klager over indeklimaet på deres arbejdsplads.

Af de danskere, der har problemer med indeklimaet på deres arbejde, oplever 38,5 procent træthed, 34,4 procent får irriterede øjne, og en tredjedel nævner hovedpine som en følge af det dårlige indeklima.

Knap en fjerdedel af de adspurgte, der er utilfredse med indeklimaet, nævner koncentrationsbesvær som en gene.

- Dårligt indeklima er et kæmpe samfundsproblem. Når mere end hver fjerde i Region Syddanmark karakteriserer indeklimaet på deres arbejdsplads som ubehageligt, er det en rigtig, rigtig trist nyhed - både for vores sundhed og for virksomhedernes pengepung. Vi ved, at dårligt indeklima mindsker effektivitet og indlæring med 15-20 procent - den udgift skal lægges oven i udgifterne til sygedage og udgifter til behandling for følgesygdomme, siger Else Marie Sørensen, administrerende direktør i Camfil Farr.

Brug for strengere regler

Undersøgelsen viser også, at mange virksomheder ikke har nok fokus på at sikre et godt indeklima for deres medarbejdere.

40 procent af danskerne mener således ikke, at ledelsen på deres arbejdsplads prioriterer indeklimaet højt. Det er paradoksalt og udtryk for uvidenhed, mener Else Marie Sørensen fra Camfil Farr.  

- Hver dag indtager vi et kilo mad, to liter vand og indånder hele 25 kilo luft. Mens der en utrolig interesse for, hvordan maden og væsken påvirker vores sundhed, overses de 25 kilo luft fuldstændig. Både i den politiske debat og rundt omkring på virksomhederne, siger Else Marie Sørensen.

Når danskerne skal tage stilling til, hvad der vil forbedre deres produktivitet på arbejdspladsen, kommer indeklimaet nemlig ind på en tredjeplads - kun overgået af højere løn og bedre ledelse.

- Vi foreslår helt konkret, at der indføres regler for, hvor ren luften skal være på vores arbejdspladser. Ligesom vi har grænser for, hvor varmt der må være på arbejdspladser, bør vi også lovgive om, hvor dårlig luften må være på danske virksomheder, skoler osv. - sådanne regler har vi ikke i dag, slutter Else Marie Sørensen.

For at rejse debatten om vigtigheden af et godt indeklima, tager Camfil Farr rundt til fem byer i Danmark med et kørende laboratorium. Laboratoriet gør stop ved Rosengårdcentret i Odense den 12. maj.

Oversigt

    Oversigt