Alle hverdage mellem kvart over 8 og 9 ser OUHs hudlæger på akutte patienter. Det er på patienter der dagen inden har fået konstateret et mistænkeligt modermærke eller en anden alvorlig hudlidelse hos deres praktiserende læge.
- Det er ligesom, at der bliver åbnet kasser i Bilka efter hvor mange kunder der er i butikken. Når der er travlt åbner vi mange kasser, når der ikke er travlt laver vi andre administrative opgaver, siger Henrik Lorentzen, der er overlæge på hudafdelingen på Odense Universitetshospital.
LEAN breder sig
LEAN-princippet er kendt fra Toyata-fabrikkerne, der indførte arbejdsmetoden for at effektivisere, og efterhånden har arbejdsformen bredt sig til både kommunale forvaltninger og sygehuse.
For tre år siden indførte hudafdelingen på OUH LEAN-princippet først på kræftområdet og senere på hele afdelingen for, at patienterne kan komme hurtigere til. Det betyder, at patienter kan blive tilset og opereret i løbet af to døgn, hvis lidelsen er alvorlig.
Tidligere kunne der gå op til fire uger, før patienterne kom til og yderligere fire uger, før de blev opereret. Specielt med modermærkekræft er det vigtigt at behandlingen sættes ind så hurtigt som muligt.
- Vi har ikke gjort tallene op endnu, men man kan godt forestille sig, at man i løbet af de næste fem-ti år, vil vi se kræftdødeligheden falde pga det her initiativ, siger overlæge Henrik Lorentzen til TV 2/FYN.
OUH indfører løbende LEAN-princippet på alle afdelinger, og flere andre afdelinger har succes med at tage akutpatienter ind på samme måde som hudafdelingen
Se mere om hudkræft på TV 2/FYN+ tirsdag aften klokken 19.30 i Fod på livet.