Ikke penge nok til kystsikring: Sofie efterlyser ordentlig plan

Kommuner har søgt om over en milliard kroner til kystsikring. Men der er kun 150 millioner at give af.

Mange kommuner ønsker bedre beskyttelse af kysterne, så de ikke bliver så hårdt ramt af eksempelvis stormfloder i fremtiden.

Ifølge DMI kan vi nemlig forvente flere af den slags som følge af klimaforandringerne.

Men den statslige kystpulje, der skal hjælpe kommunerne på vej, er langt fra stor nok til at indfri alle ønskerne. I år har 11 kystbeskyttelsesprojekter over hele landet søgt om mere end én milliard kroner fra kystpuljen. Men der er kun 150 millioner kroner at dele ud af.

Et af de steder er Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor kommunalbestyrelsen har bedt om 23 millioner kroner i tilskud til sikring af de mest udsatte boliger. Men en del af regningen skal betales af Sofie Find og de andre beboere på Færgevej.

Hun bor i et byhus tæt ved vandet, som ved sidste stormflod stod 55 cm. under vand.

- Det er jo et kæmpeproblem. Jeg får tit at vide, at jeg bare kunne lade være med at købe hus hernede. Men selvom jeg ikke har børn, betaler jeg stadig til, at de andres børn går i skole og i børnehave. Dem, der kører med offentlig transport, skal også betale til, at der bliver lavet veje.

Hun er klar på at betale noget af regningen selv, men ærgrer sig over, at der ikke er sat flere penge af. 

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) mener ikke, at der er sat penge nok af til kystsikring.
Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) mener ikke, at der er sat penge nok af til kystsikring.
Foto: Morten Albek

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) er heller ikke tilfreds med ordningen, som den er nu. Sidste år fik Nyborg 5 millioner kroner i hjælp af kystfonden til udgifter, som alene i den indre del af Nyborg Havn løber op i 40 millioner kroner.

- Den store udfordring er, at der er langt flere projekter, end der er penge til at gennemføre de opgaver, der ligger rundt omkring. Det betyder jo, at det presser på, fordi vi kommer ikke i mål med alle de anlæg, hvis der ikke er ressourcer nok.

Har kommunerne lurepasset og håbet, at den tager staten nok?

- Nej, selvom vi ofte får skylden for, at vi gerne vil have sendt flere penge, så er det her så stor en opgave, at det vil vi ikke kunne klare i kommunerne selv. Derfor er vi jo grundlæggende også glade ved, at der er en pulje. Den er bare ikke stor nok, og den er heller ikke permanent.

Sofie Find venter stadig på, at Stormrådet tager stilling til erstatningen af sidste stormflods ødelæggelser. Hun efterlyser, at staten kommer med en mere sammenhængende plan.

- Der mangler en plan både på det fremadrettede, men også når skaden sker. Nu har man jo lært af den her skade forhåbentligt, så kan jeg ikke forstå, at man ikke har sat mere i værks.

Oversigt

    Oversigt