Der bliver færre folkeskoler i Danmark i fremtiden. Overalt i landet overvejer kommunerne lige nu at lukke skoler for at spare penge. Det viser en Ritzau-rundspørge, som 42 af landets 98 kommuner har svaret på.
33 ud af 40 kommuner forudser besparelser på skoleområdet. Og i halvdelen af de kommuner overvejer man at lukke en eller flere folkeskoler.
- Det er nødvendigt at kigge på strukturen på skoleområdet, og det tror jeg gælder mange kommuner. Hvis vi ikke gør det her, bliver vi nødt til at skære direkte i servicen - for eksempel i færre undervisningstimer eller mindre hjælp til de ældre. Ved at se på strukturen får man flere ressourcer, som kan rettes direkte mod børnenes undervisning frem for til faste udgifter til bygninger og andet, siger Finn Brunse (S), borgmester i Assens.
De mange planer om at lukke skoler i kommunerne skyldes ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær på Syddansk Universitet især to ting: Dels er kommunerne hårdt presset på økonomien - ikke mindst, efter regeringen har sagt, at de næste tre år skal klares med nulvækst.
- Dels er skolelukninger et politisk betændt område, som politikerne nok hidtil er veget lidt udenom. Men nu er måske det mindst dårlige tidspunkt at gennemføre skolelukninger på: Der er lang tid til næste valg, man kan henvise til den økonomiske krise - og måske også skyde skylden på regeringen - og endelig kan kommunerne også spille det faglige kort om, at større skoler er bedre end små, siger Ulrik Kjær med henvisning til, at regeringens rejsehold i fredags blandt andet anbefalede at lave større skoler fremover.