Lars rådgav om coronahjælpen - nu er han skarp kritiker af den

Erhvervsstyrelsen har stillet krav om tilbagebetaling af corona-kompensation for i alt 2,8 milliarder kroner.

I 2019 købte Lars Bergholt fra Nyborg Restaurant Skærven og tre udlejningslejligheder med udsigt til Storebælt. Men i marts 2020 gik forretningen i stå.

I starten var han taknemmelig og glad for den nødhjælp, han fik fra statens corona-kompensationer, og han var som leder i Erhvervshus Fyn selv med til at undervise små og mellemstore virksomhedsejere i, hvordan de skulle bruge ordningen.

Men i dag er det så som så med begejstringen.

- Jeg har haft nogle ærgerlige oplevelser, og jeg har også brugt rigtig, rigtig meget tid på det. Så lang tid, at jeg nok ikke ville have søgt kompensationen i dag, siger Lars Bergholdt.

Hos foreningen SMVdanmark har de samme oplevelse.

- Det går enormt langsomt med at få færdigbehandlet sagerne. Nogle af sagerne fra den første nedlukning er stadigvæk ikke færdigbehandlet, siger chefjurist Jeppe Rosenmejer.

Og foreningen er heller ikke imponeret over sagsbehandlingen.

- Det er sjældent den samme, der sidder med en sag fra start til slut, og det er mange unge mennesker, som måske ikke helt har den samme indsigt, siger han.

Så mange sager er afgjort

Fra Lars Bergholdt går kritikken på, at han ikke har haft mulighed for at kommunikere med en medarbejder hos styrelsen, men kun får mulighed for at uploade dokumenter til en platform. 

- Man får ikke mulighed for at tage en samtale eller skrive en mail og forklare sig sag, siger Lars Bergholdt, der har haft revisionsfirmaet Beierholm til at dokumentere alle sine udgifter.

Økonomisk er han blevet modregnet 130.000 kroner i et kompensationsbeløb på cirka en halv million kroner.

- Mere end 80 procent af vores omsætning er i sommerhalvåret, men det grundlag, som styrelsen har udløst støtte til os på, strækker sig fra ultimo januar frem til marts, hvor vi måske har under fem procent af årsomsætningen, siger han.

Klag til Erhvervsstyrelsen over Erhvervsstyrelsen

Hos SMVdanmark undrer man sig over, at det kun er muligt at klage over Erhvervsstyrelsen til Erhvervsstyrelsen selv.

- Man er jo fuldstændig i Erhvervsstyrelsens vold. Og man er bare nødt til at vente. Det, der skaber frustration, er blandt andet uvisheden om, hvornår ens sagsbehandling er færdig, så man ved, hvilken økonomi, man har at gøre med. Hvis det ender med, at du har mange penge, du skal betale tilbage og ikke har dem, så er Gældsstyrelsen jo det sidste sted, man ønske at havne, siger Jeppe Rosenmejer.

Jeppe Rosenmejer, chefjurist, SMVdanmark, undrer sig over klagemulighederne.
Jeppe Rosenmejer, chefjurist, SMVdanmark, undrer sig over klagemulighederne.

Klagerne over sagsbehandlingen i Erhvervsstyrelsen har flere gange været bragt ind på Christiansborg, og retsordfører Mai Mercado fra de konservative forstår godt hvorfor.

- Det er en helt fair kritik. Det er utilfredsstillende, at masser af firmaer stadigvæk ikke har fået deres slutafregning, og hos de konservative har vi her til efteråret genfremsat et beslutningsforslag for en bedre retssikkerhed, hvis der skulle komme en ny nedlukning, siger Mai Mercado.

Forslaget blev behandlet onsdag i Folketinget, hvor regeringen per automatik afviste at udløse et retskrav om kompensation ved fremtidige epidemier, fordi støtteordninger skal godkendes af EU-Kommissionen.

Aner ikke om man er købt eller solgt

Mai Mercado mener, at det nuværende kompensationssystem faktisk indebærer, at mange virksomheder bliver handlingslammede.

- Man aner ikke om man er købt eller solgt. Man kan ikke komme til at tale med et menneske, man kan kun uploade til en portal. Det er helt urimeligt, siger det fynske folketingsmedlem.

Hun mener også, det er helt grotesk, at det ikke er muligt at klage til en anden instans over sagsbehandlingen.

- Jamen, det synes jeg virker helt godnat, fordi man jo ikke kan tænke andet end, hvordan de klager mon vil blive behandlet, siger Mai Mercado.

Mai Mercado, retsordfører for Konservative, vil have bedre retssikkerhed til virksomhederne.
Mai Mercado, retsordfører for Konservative, vil have bedre retssikkerhed til virksomhederne.

Man skal hverken have for meget eller for lidt

Hos Erhvervsstyrelsen ønsker ingen at stille op til interview, men informationsafdelingen har sendt et skriftligt svar.

Her skriver man blandt andet.:

- Erhvervsstyrelsen er fuldt opmærksom på, at virksomheder, der endnu ikke har fået deres slutafregninger færdigbehandlet, ønsker en afklaring hurtigst muligt, fordi den sikrer, at virksomhederne har fået udbetalt det beløb, de er berettiget til - hverken mere eller mindre.

- Så snart en virksomhed indsender sin slutafregning, får man oplyst det forventede resultat – præcis som man kender det fra SKAT, når man modtager sin årsopgørelse. Men det er klart, at hvis en virksomhed indsender mangelfuld eller utilstrækkelig dokumentation, vil det alt andet lige forøge sagsbehandlingstiden.

- Ønsker en virksomhed fristudsættelse, vil man som udgangspunkt få det. Der er i øvrigt etableret en særlig klageadgang over styrelsens afgørelser, ligesom et evt. krav selvfølgelig kan indbringes for domstolene.

Oversigt

    Oversigt