Efter halvandet års kamp mod systemet: - Nu har jeg endelig fået et liv

Trods muskelsvind har Josephine Andersen fra Bellinge været på Tinderbox og i Rom med sin nye hjælper, som kommunen ellers to gange gav hende afslag på at få.

21-årige Josephine Andersen med muskelsvind har fået sit liv tilbage.

Efter halvandet års tovtrækkeri med Odense Kommune har hun endelig fået tilkendt en ordning med en personlig hjælper.

Nu får hun 14 timers hjælp i døgnet.

- Jeg kan komme ud nu. Det har jeg ikke kunnet før. Jeg har fået mere indblik i, hvordan det er at leve et liv, siger Josephine Andersen fra Bellinge.

Den 21-årige odenseaner har muskelsvind og har siddet i kørestol, siden hun var 12 år. Muskelsvinden forværres år for år.

Hun kan ikke stå selv, skal have hjælp til toiletbesøg samt madlavning og andre praktiske opgaver.

Besøgte Tinderbox og Rom

Med en personlig hjælper kan hun dog nu få mere ud af livet. I løbet af sommeren har hun blandt andet været til Tinderbox, Grøn Koncert og ude at rejse.

- Jeg har lige været ude og rejse. Jeg var i Rom. Det var fantastisk. Virkelig smuk by med en dejlig historie. Det er vildt flot. Jeg springer bare ud i tingene og gør, hvad jeg har lyst til, siger Josephine Andersen, lige efter at hun har været til træning med sin hjælper.

To gange tidligere har hun fået afslag på at få en hjælpeordning.

Hvordan har det været med halvandet års tovtrækkeri?

- Det er noget, jeg helst ikke vil tænke tilbage på, for nu har jeg fået et liv, fastslår hun.

Derfor fik hun afslag

Odense Kommune begrundede afslagene med, at Josephine Andersen er førtidspensionist og ikke har planer om uddannelse og job.

Kommunen lagde også til grund, at hun "på nuværende tidspunkt stort set ikke deltager i nogen af de aktiviteter, som hun giver udtryk for, at hun ønsker at deltage i". Kommunen tvivlede desuden på, at hun har kræfter til de aktiviteter, hun drømmer om.

Kommunen tilbød hende i stedet socialpædagogisk støtte.

- I Josephines sag er hun blevet mødt med, at hun kan nøjes med hjemmehjælp og ledsagerordning på 15 timer om måneden, så hun har mulighed for at komme ud. Så overlever hun, men hun lever ikke. Man glemmer simpelthen menneskerne, og det er en katastrofe i sådan en sag, siger Thomas Krog, der er politisk chef i patientforeningen Muskelsvindfonden.

Muskelsvindfonden: Det er synd og skam

Efter Ankestyrelsen, Muskelsvindfonden og TV 2 Fyn gik ind i sagen, er kommunens afgørelse blevet omgjort, og hun får altså nu en hjælpeordning, så hun har hjælp de fleste af døgnets timer.

- Hun kan nu leve et ungdomsliv som andre. Jeg får næsten kuldegysninger af lykke ved at se, at hun nu har fået mulighed for at leve. At der skulle gå over et år, er synd og skam og i virkeligheden også kritisabelt, siger Thomas Krog, der ærgrer sig over, at kommunerne er så økonomisk pressede, at de ikke vil hjælpe.

Ifølge Odense Kommune er det dog ikke af økonomiske årsager, at man har givet afslag til en hjælpeordning.

- Når der kommer en ansøgning, hvor der ikke er aktiviteter, så bliver vi nødt til afprøve, hvad det er, man ønsker at deltage i. Måske er socialpædagogisk støtte det, der brug for, så borgeren kan udvikle sine aktiviteter. Så kan man senere vurdere, siger Sri Sundarampillai, der er chef for Myndighed og Frivillighed under Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune.

Lige så meget som Josephine Andersen ærgrer sig over det trælse forløb, inden kommunens afgørelse blev omgjort, lige så meget drømmer hun videre om at leve et fuldt liv trods muskelsvind.

- Jeg drømmer om at se hele verden. Jeg vil bare ud og rejse. Jeg er også bilentusiast. Jeg elsker at komme til biltræf, og det har jeg brugt meget af sommeren på, siger Josephine Andersen.


TV 2 Fyn besøgte Josephine Andersen i november 2023. Her var hendes største ønske at komme ud og rejse. Det har hunværet nu.
Fotograf: Ken Petersen


I Odense Kommune har omkring 60 borgere en ordning magen til Josephine Andersens.

Oversigt

    Oversigt