Mange butikstyverier på Fyn

Et stort antal fynske butikker får stjålet varer fra hylderne. Og det har konsekvenser for hele samfundet.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 3. kvartal 2012 var anmeldt 408 butikstyverier på Fyn mod 396 samme tid året før. Til sammenligning var der 368 butikstyverier i 3. kvartal i 2007 - og dertil kommer, at mange butikstyverier ikke tæller med i statistikken, fordi de ikke bliver anmeldt.

- Udviklingen er et problem, for det er ikke bare i år, vi oplever en stigning, men det har vi gjort gennem flere år, siger procesdirektør hos Dansk Erhverv, Lars Alexander Borke, til TV 2/FYN.

Koster hver dansker 500 kr.

En undersøgelse fra 2011 viste, at butikstyverier koster hver dansker godt 500 kroner ekstra i butikkernes kasseapparater. De ekstra penge går inddirekte til at dække butikkernes udgifter ved tyveri og til at sikre varene mod kriminalitet.

- Det er jo klart, at på den lange bane vil de omkostninger, der er forbundet med øget varesikring og vareovervågning, slå igennem på priserne, siger Lars Alexander Borke.

Én af dem, der har oplevet den stigende udvikling af butikstyverier helt tæt på, er Helge Lund-Nielsen. Han har gennem fem år arbejdet som butiksdetektiv, der forklædt som almindelig kunde jagter andre kunder med for lange fingre.

- Vi tager jo en butikstyv næsten hver dag, vi er på job. Så fanger vi én eller to, forklarer indehaveren af Fynbo Vagt.

Samfundet skal gøre mere

I Kvickly i Dalum har de oplevet, at en gruppe butikstyve stjal eltandbørster for 10.000 kroner.

- Butikstyverier er et stort problem for os. Tyverierne kræver tid for medarbejdere og politiet, men det trækker også penge ud af vores indtjening, fortæller varehuschef Torben Astrup til TV 2/FYN.

Hos Dansk Erhverv ser de gerne, at politiet og politikerne gør mere for at dæmme op for de mange butikstyverier.

- Som samfund gør vi ikke nok. Detailhandlen gør rigtigt meget, men vi kan ikke løse det hele selv. Vi er nødt til som samfund at sige, det her er et problem, vi er nødt til at ha en fælles indsats. Den indsats skal politiet være med til at løfte, det er de nødt til, siger Lars Alexander Borke.

Flere byer forsøger at sikre sig mod butikstyvene. I Aarup bliver der truttet i et båthorn, når en butik spotter en mulig tyv i forretningen. Hornet advarer ekspedienter i andre forretninger, der også trutter i et horn, og dermed bliver alle byens butikker advaret om tyven.

I Odense, Svendborg og Nyborg kontakter butikkerne hinanden pr. mail eller telefon, hvis der er en mistænkelig person i gadebilledet.

Oversigt

    Oversigt